( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Zaživela Knjižnica semen v Slovenski Bistrici

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je pristopila k projektu Knjižnica semen, katerega nosilka je Goriška knjižnica Franceta Bevka. Marca so pozivali k zbiranju domačih semen in odziv je bil zelo uspešen. Pridobili so pestro paleto različnih semen, ki so jih skrbno zložili v vrečice in vnesli v bazo semen. Knjižnica je zaživela v četrtek, 28. 3. 2024, z uradno otvoritvijo, ki jo je pospremilo predavanje Ohranimo domača semena, ki sta ga izvedli Katja in Majda Temnik z Zeliščnega vrta in kmetije Majnika, ki s srcem in dušo živita za ohranjanje domačih semen. Predavateljici sta podučili o značilnostih hibridnih in gensko spremenjenih semenih ter poudarili pomen domačih semen za nas in zanamce.

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Glavno vodilo je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe ter vrnitev semen v roke pridelovalcev. Splošne knjižnice ponujajo vedno več inovativnih dejavnosti in z umeščenostjo knjižnic semen vanje izpostavljajo izobraževalno funkcijo, vzpodbujajo posameznike k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti ter prispevajo k ohranitvi kulturne in naravne dediščine, kar semena zagotovo so.

Direktorica knjižnice, Patricija Breznikar, je predstavila delovanje Knjižnice semen ter jo s podžupanom Občine Slovenska Bistrica, Modestom Motalnom, slovesno odprla. Zbrani so si z zanimanjem ogledali novo pridobitev in z navdušenjem že izposodili prva semena. Trenutno je v predalih knjižnice, ki je postavljena  v časopisni čitalnici v pritličju knjižnice. 74 vrst semen, napolnjenih v  skoraj 500 vrečic. Knjižnica ima v projektu še dva partnerja, Zeliščni vrt in kmetijo Majnika ter Inštitut Se-Me, s katerimi bo organizirala predavanja in delavnice za otroke.

Kako si izposojamo semena v knjižnici semen?

Edini pogoj je članstvo v Knjižnici Josipa Vošnjaka in s člansko številsko se vpišemo v knjižnico semen. Izposoditi si je mogoče tri vrste semena na dan in do deset na sezono. Semena nato posadimo, vzgojimo rastline ter pridobimo nova semena, katerih del vrnemo v knjižnico. Če vzgoja rastlin ni uspešna, navedemo le razlog in s tem je posamezna izposoja končana. Knjižnica semen deluje med februarjem in oktobrom.

Na spletni strani knjižnice so podrobnejše informacije ter povezava do zaloge semen, kjer si je mogoče pogledati, katera semena so na voljo. Več informacij je na voljo na knjižnični spletni strani kjv.si/dejavnosti-in-projekti/knjiznica-semen in pri skrbnicah knjižnice semen Tanji Jakolič (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) in Janji Pepelnak (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Vabljeni v knjižnico.

Janja Pepelnak

  • March 29, 2024
Last modified on Friday, 29 March 2024 17:20
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
7
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči