( ISSN 2738-5760 )

Priznanje Zveze društev generala Maistra bistriški vojašnici

V petek, 29. marca, je Pohorsko društvo generala Maistra v Vojašnici Vincenca Repnika položilo cvetje h kipu generala Maistra in vojašnici vročilo priznanje Zveze društev generala Maistra.

Vsako leto Pohorsko društvo General Maister 29. marca, na njegov rojstni dan in ob dnevu Generala Maistra, ob njegov kip, ki je od 29. marca 2011 postavljen v spominski sobi bistriške vojašnice, položi cvetje in se njegovega junaštva, odločnosti in predanosti narodu spomni s krajšo slovesnostjo. 670. poveljniško logistični bataljon SV poleg kipa, ki ga je izdelala kiparka Irena Brunec Tebi, v spominski sobi hrani tudi društveni prapor. »V zahvalo za odlično sodelovanje je Zveza društev generala Maistra Vojašnici Vincenca Repnika izročila priznanje. Zelo veseli smo, da smo se vam lahko na ta način oddolžili, da že 14 let skrbite za naš prapor in kip generala Maistra in da lahko vsako leto pri vas opravimo slovesnost v njegov spomin,« je poudaril predsednik Pohorskega društva generala Maistra Božidar Zorjan.

Za izkazano zaupanje in čast, ki jo je Zveza društev generala Maistra izkazala vojašnici, se je zahvalila poveljnica Vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica podpolkovnica Mojca Lah: »Obljubljam, da bo naše sodelovanje tudi v prihodnje potekalo tako dobro kot doslej. Zahvaljujem se tudi vsem društvom v zvezi za njihov prispevek k ohranjanju spomina na generala Maistra. Praktičen prikaz tega je, da na današnji proslavi sodelujejo tudi mladi. Glede na čas, v katerem živimo, je to tisto pravo, kar moramo narediti in stremeti k temu vsi.«

V kulturnem programu sta kratek življenjepis Rudolfa Maistra in njegova dela z recitacijo pesmi predstavila  učenca 4. C razreda 2. osnovne šole Slovenska Bistrica, Tine Lesjak in Kim Vrečko, njuna mentorica je učiteljica Ivana Fekonja.

Pohorsko društvo generala Maistra skozi vse leto pripravlja številne dogodke ob letu Rudolfa Maistra

Že prihodnji mesec, 21. aprila, bodo organizirali strokovno ekskurzijo v Kobarid. 26. julija pripravljajo slovesnost ob 90-letnici smrti generala Rudolfa Maistra s položitvijo cvetja k doprsnemu kipu v vojašnici v Slovenski Bistrici, na slovesnosti bo nastopil zbor Dragonarji generala Maistra.  25. avgusta bodo organizirali strokovno ekskurzijo na Lobnico in Tri žeblje na Pohorju, v počastitev obletnice rojstva Alfonza Šarha, ki je bil Maistrov borec in narodni heroj. Novembra bodo priredili na obeh bistriških osnovnih šolah in v srednji šoli literarni in likovni natečaj z naslovom »Maistrovo leto«, 22. novembra pa sledi slovesnost ob državnem prazniku, Dnevu Rudolfa Maistra, v vojašnici Vincenca Repnika v Slovenski Bistrici, s položitvijo cvetja ob doprsnem kipu.

Natalija Sinkovič

  • March 29, 2024
Last modified on Monday, 01 April 2024 09:08
Rate this item
(1 Vote)

Najbolj brano

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči