( ISSN 2738-5760 )
Foto: Bistričan.si Foto: Bistričan.si

Impol lani ob upadu povpraševanja zmanjšal proizvodnjo

Skupina Impol je v letu 2023 ustvarila slabih 880 milijonov evrov prihodkov in 83 milijonov evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA), kar je malenkost pod načrti za minulo leto. Kot je za STA povedal glavni izvršni direktor bistriške družbe Andrej Kolmanič, so sicer količinsko za zastavljenimi načrti zaostali precej bolj.

Impol je s svojimi proizvodnimi obrati v Slovenski Bistrici, na Hrvaškem in v Srbiji lani realiziral 212.000 ton proizvodnje, dobrih 20.000 manj kot leto prej, kljub temu pa so po Kolmaničevih besedah z vsemi ukrepi v smeri nižanja lastnih stroškov vseeno uspeli priti do tega, da so se z EBITDA precej približali zastavljenemu letnemu načrtu. Kot je pojasnil, na trgu že skoraj dve leti beležijo precejšen upad povpraševanja, zaradi česar se cene znižujejo, srečujejo pa se tudi z novo zahtevno konkurenco iz Turčije, Bolgarije in Kitajske, ki deluje v popolnoma drugačnem poslovnem okolju. "To nas seveda postavlja v zelo zahteven položaj, če želimo ohraniti konkurenčnost," je dejal Kolmanič.

Podobni trendi se po njegovih besedah nadaljujejo tudi letos. Čeprav opažajo nekaj več živahnosti, so cene na trgu še vedno precej nizke. Ker morajo zagotavljati fiksne stroške, med njimi tudi plače, trenutno delajo vse, kar je mogoče, za povečanje obsega povpraševanja. Za letošnje leto so si zadali načrt 245.000 ton količinske proizvodnje, na podlagi trenutnega povpraševanja pa bi ga morali doseči ali celo preseči. Letos tako želijo znova doseči cilj milijarde evrov prihodkov in se z EBITDA približati okoli 70 milijonom evrov.

Kot pojasnjuje Kolmanič, ima velik vpliv na prihodke Impola borzna cena aluminija, ki je v tem trenutku nizka, kar pomeni povsem drugačne okoliščine kot leta 2022, ko so ustvarili več kot 1,1 milijarde evrov prihodkov.

Kljub temu nadaljujejo investicijski cikel. Trenutno imajo odprtih za več kot 60 milijonov evrov projektov, ki pa se zaradi daljšanja dobavnih rokov ne uresničujejo pravočasno. V Slovenski Bistrici so tako lani postavili nov obrat za kovanje aluminija ter zaključili dodatna dva obrata za finalizacijo stiskanih izdelkov.

V njihovi šibeniški tovarni so še vedno v fazi pridobivanja potrebnih dovoljenj za postavitev nove livarne. Trenutno so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, ob tem pa so se strateško odločili, da bodo pred začetkom gradnje pridobili še okoljevarstveno dovoljenje, čeprav jim hrvaška zakonodaja omogoča tudi drugačen vrstni red.

"Tako smo se odločili, da nas ne bi nič presenetilo. Da ne bi porabili 50 milijonov evrov, potem pa bi ostali brez okoljevarstvenega dovoljenja," je pojasnil Kolmanič in dodal, da zaradi dolgih postopkov težko napove, kdaj bi lahko začeli gradnjo. Vseeno pa upa, da bodo potrebna dovoljenja dobili vsaj do konca leta.

Impol sicer na ravni skupine trenutno zaposluje 2379 ljudi, od tega 1423 v Slovenski Bistrici. Kljub lanskim slabšim razmeram po zaslugi različnih ukrepov števila zaposlenih niso zmanjševali, nasprotno, ves čas imajo potrebe po dodatnem zaposlovanju.

Pri tem se, enako kot ostali delodajalci, srečujejo predvsem s pomanjkanjem strokovnega kadra, zato veliko sodelujejo z bistriško srednjo šolo, ki je pridobila program metalurškega tehnika, s katerim si želijo izobraževati lastne kadre. Izobraževanje v tej poklicni smeri spodbujajo s štipendijami.

"Glede na ugled, ki ga ima Impol, za zdaj težav s pridobivanjem delavcev nimamo, zato nam tudi še ni bilo treba posegati po tuji delovni sili," je še dodal prvi mož bistriške skupine.

STA, NS

  • April 2, 2024
Last modified on Tuesday, 02 April 2024 18:34
Rate this item
(0 votes)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči