( ISSN 2738-5760 )

Predstavitev knjige Markova nogometna pustolovščina

Knjigo Markova nogometna pustolovščina je avtorica Darja Glogovšek v Slovenski Bistrici prvič predstavila na letnem zboru Nogometnega kluba Slovenska Bistrica, ki je potekal v četrtek, 28. marca. Knjiga je primerna tako za otroke, kot starše in trenerje, ki lahko dobijo vpogled v razmišljanje mladega športnika.

Markova nogometna pustolovščina je zgodba, v kateri je v devetih poglavjih opisana pot mladega športnika, podana skozi njegove oči. Kaj občuti, razmišlja, doživlja in kako se spopada z izzivi. Pot, ki jo prehodi skoraj vsak, ki se poda v svet športa, ne glede na to, ali je to nogomet ali katerikoli drugi šport.

Mark sledi svojim željam in sanjam, kar se kasneje preoblikuje v raziskovanje svojih sposobnosti, premagovanje strahov, neželeno poškodbo in uporabo vztrajnosti, ki je potrebna, če želi napredovati. Tudi on doživi poraz ter se uči spopadanja s trenutnim položajem in iskanja novih poti, saj ga doleti selekcija in prehod v novi klub. Marka lepo sprejmejo v novem klubu, vendar se tam pojavijo novi izzivi. Ravno prav, da se nauči, kako je prijaznost lahko izbira, spoznava čustva, gradi empatijo ter sklepa nova prijateljstva.

Avtorica Darja Glogovšek, pojasni koncept knjige: „Knjiga na nevsiljiv način podaja znanje pozitivne psihologije in tehnike dobre komunikacije, ki ga raziskujem zadnjih dvajset let. To znanje je podano s pomočjo pogovorov, ki jih ima Mark s svojimi starši, trenerji ali s prepletanjem zgodb posameznih živalskih likov, s katerimi pride v stik v svoji zgodbi. Veliko teh pogovorov smo imeli tudi doma. Kaj namreč reči devetletniku, ko dobi novega trenerja in le-ta s sabo „pripelje“ pet novih igralcev? Odrasli vemo, da lahko ta sprememba za našega otroka pomeni, da na tekmah ne bo več veliko igral. Strahoma opazujemo, katero „pozicijo“ igrajo novi člani in ali je to pozicija našega otroka.Z branjem knjige Markova nogometna pustolovščina otrok na nevsiljiv način pridobi znanja, ki jih bo lahko uporabil na svoji športni poti. Priporočljivo pa je, da jo preberejo tako starši, kot tudi trenerji. Starejši namreč kar malo pozabimo kako se otrok počuti in kaj doživlja na taki poti.“

Darja Glogovšek je mama dveh nadobudnih sinov, Maja in Jana, slednji je bil navdih za knjigo, ki pa jo je pisala s pomočjo obeh sinov. Nekdanja Bistričanka je 28 let živela na Zgornji Polskavi, potem pa jo je ljubezen vodila v Maribor, kjer si je ustvarila družino. Kot osnovnošolka je vsako sredo ujela avtobus in se odpravila v knjižnico v Slovensko Bistrico. Velika šolska športna tekmovanja so se tudi za okoliške osnovne šole odvijala na glavnem stadionu, zato v družini niso veliko razmišljali, ko se je bilo treba odločiti, kje bo mlajši sin Jan nadaljeval svojo nogometno zgodbo. Jan je sedaj že 4 leta član kluba NK Slovenska Bistrica.

V letu 2015 je Darja Glogovšek zaključila triletni NLP trening (NLP - Nevrolingvistični program), ki je vseboval stopnje od NLP Praktika, Mojstra praktika do NLP Coacha. V naslednjih letih je  raziskovala področje pozitivne psihologije in v septembru 2017 pridobila certifikat Foundations of Positive Pshychology, ki ga je v letu 2021 nadgradila s Certificate in Positive Education (prilagojen za prenos tega znanja na področja izobraževanja in dela z otroki). Kljub temu, da sta z možem le rekreativna športnika, so vsi „padli“ v nogometno zgodbo. Markova pustolovščina je izmišljena zgodba, ki je nastajala v času, ko je Darja ob igriščih spremljala sinova. Tudi njih je doletela sprememba kluba, ki bi za Jana lahko pomenila konec igranja nogometa. Na srečo so se takrat povezali s klubom Kety Emmi & Impol Slovenska Bistrica in fantje so ga lepo sprejeli medse. S trenerjem Luko Ornikom odlično sodelujeta. Skupaj si nastavljajo nove cilje, kar jih žene k nenehnemu napredku.

Darja Glogovšek pojasnjuje, da se je vsebina knjige nadgrajevala, „ko sem ob spremljanju našega športnika opazovala sebe in druge starše, ki smo na eni strani spodbujali svoje otroke in jih podpirali, ko so dobro igrali ali dali gol. Po drugi strani pa smo se soočali tudi s tem, da sodnik ni sprejel primerne odločitve, da je kakšen otrok iz „naše“ ekipe zgrešil gol, da vratar ni skočil dovolj visoko ter da so bila pričakovanja staršev višja, kot so bili tistega dne rezultati otrok na igrišču. Obnašanje staršev ni bilo vedno „vzorno“. Kričanje, zmerjanje nasprotne  ekipe, usmerjanje lastnega otroka s tribune, zmerjanje trenerjev, neustrezni odzivi na navijanje staršev druge ekipe, medsebojni besedni boji … Včasih je tudi v meni „kipelo“ od podobnih občutkov. Pa vendar sem našla način, kako jih obvladati. Pomislila sem: »To lahko sliši tudi moj otrok! Seveda bo prepoznal moj glas! Kako se bo počutil? Kako se sploh lahko odzove na takšno obnašanje svojih staršev?« V zgodbi je dodanih veliko primerov, kako se pogovarjati s svojimi otroki v različnih situacijah, s katerimi se sooča mladi športnik/športnica. Tudi njim je hudo, ko pridejo porazi.“

Knjiga je dostopna na povezavi https://www.kamenckiravnovesja.com/knjiga ali v knjigarni Mladinska knjiga. Bralci si jo lahko izposodite tudi v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

Avtorica pa vse bralce portala Bistrican.si v mesecu aprilu nagrajuje z brezplačno poštnino ob vpisu kode BISTRICAN pri spletnem nakupu knjige.

Amadeja Mlakar

  • April 2, 2024
Last modified on Tuesday, 02 April 2024 18:45
Rate this item
(2 votes)

Najbolj brano

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
7
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

Poišči