( ISSN 2738-5760 )

Na poti v zeleno prihodnost – Erasmus+ projekt OŠ Črešnjevec

V tem šolskem letu so se na Osnovni šoli Jožeta Pučnika Črešnjevec v sklopu drugega projekta Erasmus+ posvetili trajnostnemu razvoju, zato aktivno ozaveščajo učence o tej vedno bolj pomembni tematiki in obenem tudi ukrepajo.

Z učenci Erasmus+ krožka smo si pod naslovom Na poti v zeleno prihodnost zadali tri trajnostne cilje, in sicer zmanjšati količino odpadne hrane, spodbujati pravilno reciklažo in ponovno uporabo elektronskih naprav ter zmanjšati prekomerne količine odpadnih oblačil s ponovno uporabo, z ustrezno reciklažo ali z donacijami.

Na šoli redno spremljamo odpadke hrane in izvajamo meritve pri vseh obrokih ter s to dejavnostjo ozaveščamo učence naše šole o zavrženi hrani. Povezali smo se tudi s podjetjem Used products in izvedli akcijo odkupa rabljene elektronike, da bi spodbudili ponovno uporabo elektronskih naprav. Kmalu načrtujemo tudi akcijo ustreznega recikliranja odpadnih elektronskih naprav. Do konca projekta se bomo usmerili tudi v trajnostno ravnanje z oblačili. Učence bi radi spodbudili k zmanjševanju količine zavrženih oblačil, ki so morda premajhna ali pa niso v skladu s trenutnimi trendi in jih posledično ne želijo več uporabljati. Preko mladih želimo ozavestiti tudi odrasle, saj je tekstilna industrija eden največjih onesnaževalcev okolja, ki poskrbi za 10 % letnega ogljičnega odtisa, ker ob izčrpavanju naravnih virov proizvede velike količine nevarnih odpadkov, kot so mikroplastika.

Vse naše aktivnosti želimo obogatiti z izkušnjami partnerjev iz tujine. Povezali smo se s partnerskima šolama iz Grčije in Španije, da bi si izmenjevali izkušnje in dobro prakso. V marcu smo tako izvedli mobilnost učencev v Grčiji z naslovom Food waste, kjer smo se partnerske šole posvetile temi zmanjševanja odpadkov hrane. V aprilu na temo zelene prihodnosti gostimo partnerski šoli pri nas, jeseni pa odidemo na Gran Canario, kjer bomo spoznavali projektno delo učencev tamkajšnje šole.

Zavedamo se, da na mladih svet stoji, zato je izrednega pomena, da v tej fazi odraščanja naučimo in spodbudimo mlade, da je Zemlja samo ena in je potrebno za njo dobro skrbeti. S pomočjo Erasmus+ projekta je motivacija za to še večja.

                                                                                   Ines Jarh, mentorica Erasmus+ krožka

  • April 3, 2024
Last modified on Wednesday, 03 April 2024 12:00
Rate this item
(2 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči