( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Žan, Gašper in Jure soustvarjalci filma Omrežje

Pred enim mesecem, točneje v sredo, 6. marca, je bila v Mariboxu premiera študentskega kratkega igranega filma Omrežje, pri katerem so sodelovali kar trije študenti z bistriškega konca – Bistričana režiser Jan Zafošnik in tonski tehnik Gašper Kobale ter Makolčan Jure Kodrič, ki je ustvaril grafike in sodeloval pri montaži. Film bo 12. aprila ob 18h na ogled tudi v bistriški kinodvorani.

Žan Zafošnik je študent FERI-ja, že več let je snemalec pri Studiu Bistrica, pri filmu Omrežje pa je prevzel vlogo režiserja. »Odziv gledalcev na premieri je bil zelo pozitiven, dvorana pa je bila nabito polna. Med premiero nisem vedel, kako gledalci vidijo in razumejo film, a ko sem slišal reakcijo dvorane ob glavnem preobratu mi je odleglo. Takrat sem vedel, da smo resnično naredili dober film, ki je vreden ogleda,« je povedal režiser Žan Zafošnik. 

Žan Zafošnik Omrežje 1Film so snemali po mariborskih ulicah, na fakulteti in opravili 6 snemalnih dni, za montažo so potrebovali okoli 150 ur.  Zgodba filma Omrežje, ki je avtorsko delo študentov 2. letnika magistrskega programa medijske komunikacije na FERI-ju, se nanaša na »hekanje« z namenom hitrega zaslužka. Glavni igralec Aleks se kljub previdnosti znajde v ljubezenskih tegobah, ko spozna novo prikupno študentko Mio. Za dodaten zaplet poskrbi še skrivnostni profesor Novak. Zgodba na preizkušnjo postavlja zavezništvo, iskrenost in zaupanje. 

Film je nastajal več mesecev. »Scenarij se je začel pisati v že lani spomladi. Priprave na snemanju so se nato začele oktobra lani, snemanje je potekalo 6 dni, sledili sta postprodukcija in promocija vse do začetka marca,« dodaja Žan. »Scenarij se je seveda v pripravah spreminjal in prilagajal glede na izbrane lokacije, igralce in tudi glede na zmožnosti in možno opremo, ki smo jo imeli na voljo. Ampak po končnem scenariju se zdaj film od njega ne razlikuje, seveda pa so se med montažo tudi spremenila mnenja glede posnetih kadrov in se je tako posledično spremenili tudi kakšen kader v sami sceni,« še pove Žan, ki še dodaja, dajim je scenarij in zgodbo uspelo popestriti s kreativnimi in zanimivimi kadri.

Izbira igralcev ni bila prepuščena naključju. »Organizirali smo avdicijo, na kateri so morali igralci odigrati vnaprej posredovan kratek prizor iz scenarija. Na podlagi videnega smo  ocenili karakterno in tudi vizualno ustreznost igralcev glede na filmske like.«

Žan še pove, da so bili največji izzivi pridobiti dovolj sredstev za izvedbo projekta in tudi usmerjati ekipo. »Za večino od nas je bil to prvi večji projekt, vsi smo se zato sproti učili in prilagajali novim izkušnjam. S tehničnega vidika pa je bila najverjetneje zahtevno posneti sceno v učilnici, kjer smo imel na razpolago samo eno uro, saj smo potrebovali veliko število statistov in treba je bilo posneti kar 20 različnih kadrov,« pripoveduje Žan, ki se je vloge režiserja lotil odgovorno in resno, z veliko motivacije in truda. »Potrebno je bilo vložiti veliko časa v razumevanje in prilagajanje scenarija, da smo lahko zamisel dobro realizirali. Treba je bilo premisliti vsak kader in sceno. »Seveda sem imel pri tej nalogi tudi pomoč asistenta režije in producentke. Sama glavna naloga pa je seveda bila spremeniti zgodbo iz napisane v gibljivo sliko na velikem platnu,« pojasnjuje režiser Žan Zafošnik, ki je prepričan, da mu bodo izkušnje pri nastajanju filma Omrežje koristile pri prihodnjih projektih, ga inspirirale in mu odprle vrata v svet ustvarjanja vsebine za velika platna. Še več izkušenj bi si rad pridobil tudi v tujini.

Izkušnja mi seveda pomeni veliko, saj mi nekako odpira vrata v svet ustvarjanja vsebine za velika platna kot tudi me je inspirirala za nadaljnjo delo, saj si želim sodelovati še večkrat na takšnih projektih kot tudi si želimo delati v tej industriji. Za prihodnje pa upam, da si bom lahko pridobil še več izkušenj v tujini.

2023 12 07 Omrezje BTS Dan1 Foto Zan Osim 18Gašper Kobale se je pri filmu preizkusil kot tonski mojster

»Včasih je bilo težko najti izoliran zvok brez šumov, iskati smo morali tudi inovativne načine, kako zajeti zvok od blizu in pri tem dobro skriti mikrofon. V spominu pa mi bo ostal snemalni dan oziroma večer, ko so nam zaradi nizkih temperatur začele umirati baterije in smo morali snemalno opremo pogreti v najbližji kavarni,« se nastajanja filma spominja Gašper in dodaja, da so prav vsi v nastajanje filma vložili veliko truda tudi izven šolskih ur. »In mislim, da se to v filmu vidi.« Hvaležen je tudi za vse dobre smernice, ki sta jim jih dajala asistenta na fakulteti Jani Pavlič in Matevž Pucer. »Zelo zadovoljen in ponosen sem, da smo kot ekipa ustvarili profesionalen izdelek,« še dodaja Gašper, ki bo po končanem študiju nadaljeval delo v stroki medijske produkcije. »Ali v filmu, slikanju ali mogoče oglaševanju. Sreča te stroke je možnost več kariernih poti.«

Film Omrežje, ki je nastal v produkciji Inštituta za medijske komunikacije, FERI, bo na ogled tudi v Slovenski Bistrici, in sicer v petek, 12. aprila ob 18.00 v Kinu Slovenska Bistrica. Vstop bo prost.

Natalija Sinkovič

  • April 6, 2024
Last modified on Sunday, 07 April 2024 12:08
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči