( ISSN 2738-5760 )

Šport

Državni prvaki na prostem v moški kategoriji 2023, Foto: Maja Laubič Državni prvaki na prostem v moški kategoriji 2023, Foto: Maja Laubič

Igralci ultimate frizbija nizajo uspeh za uspehom

Že pred leti so na Srednji šoli Slovenska Bistrica dijaki začeli trenirati ultimate frizbi, ta ista ekipa pa s treningi nadaljuje v športnem društvu in dosega odlične rezultate.

Lani so na članskem državnem prvenstvu že 5. zapored osvojili naslov prvakov na travi, kjer se igra 7na 7, kar je primarna disciplina. Na začetku marca letos so postali prvaki na šolski ultimate ligi. 9. in 10. marca letos so postali državni prvaki v dvorani v mešani in v moški kategoriji. Že drugič zapored so državni prvaki. 25. in 26 februarja pa so na mednarodnem članskem tekmovanju v Gradcu v Avstriji v konkurenci 20 ekip dosegli tretje mesto. Tekmovale so ekipe s Češke, Madžarske, Avstrije in Kuvajta. Pred tem pa so zmagali tudi na mladinskem državnem prvenstvu, tam so njihove tri ekipe zasedle prva tri mesta.

434856853 1504119713864135 3097385519109946814 n»Začelo se je 2015 na Srednji šoli Slovenska Bistrica, ko je mariborsko društvo dalo idejo o šolski ultimate ligi, sodelovale pa naj bi ekipe prve in druge gimnazije iz Maribora in naša šola. Trenirati smo začeli 10. aprila 2015, zbrala se je ekipa, pred tem je bila na šoli predstavitev športa in cilj je bil tekmovati na turnirju in mariborski šoli premagati, in tisti turnir smo tudi zmagali. Naslednje leto je bilo na turnirju že 10 ekip, 10 šol. V Slovenski Bistrici šport še danes živi, v Mariboru pa že malo zamira,« pripoveduje Žiga Orešič. Člani takratne srednješolske ekipe so nato ustanovili društvo, ki danes šteje 50 članov in ima kar nekaj ekip, kar kaže na to, da se je šport prijel in se razširil. »Treniramo dvakrat na teden v Slovenski Bistrici na umetni travi, tudi na Spodnji Polskavi, občasno tudi na Pragerskem in Zgornji Polskavi. Tekmujemo pa tako v Sloveniji kot v tujini,« pojasnjuje predsednik Športnega društva ultimate frizbi Slovenska Bistrica Žiga Orešič (na sliki desno).

 

Dvoransko državno prvenstvo 2Šport, ki prihaja iz Amerike, v Sloveniji sploh ni več nov, prisoten je že skoraj 20 let, razvijati pa se je začel 2015. »Ultimate frizbi združuje gibanje, košarko, ameriški in navadni nogomet in ima nekatere podobne karakteristike kot ragbi, torej, da je na vsaki strani igrišča končna cona, da ni golov, ampak so cone, in ko uloviš frizbi v tej končni coni, medtem ko napadaš, dobiš točko. Ekipa, ki doseže v 100 minutah več točk, zmaga. Igra se v zaprtih prostorih in na prostem, na travi in mivki. Zunaj se igra 7 na 7, noter pa 5 na 5. Pri tej igri je zanimivo to, da ni sodnikov, da ni kontakta, zato lahko hkrati igrajo fantje in punce in da se s frizbijem ne sme tekati. Torej, ko imaš frizbi, si na mestu in ostalih 6 tekmovalcev se odkriva, enemu izmed njih, za katerega presodiš, da je v najboljši poziciji za dosego točke, pa nato frizbi podaš,« nam razloži Žiga Orešič, ki je tudi trener v društvu, poleg njega pa še Domen Kranjec in Martin Zonta pri članih, pri mladincih pa so trenerji Hana Brumec, ki je hkrati igralka v članski ekipi, enako tudi Staš Miklič in Matic Brdelak.

»Med vsemi 6 društvi v Sloveniji smo najmlajši. Jaz pa sem s 26 leti najstarejši v društvu, kar je dobra popotnica za prihodnost društva, v katerem imamo trenutno nekaj moških članskih, mešanih članskih ekip, eno žensko člansko, mladinske ekipe u20 in u17, in ekipo v sklopu krožka na Srednji šoli Slovenska Bistrica,« poudarja Žiga Orešič in dodaja: »Mislim, da je to šport prihodnosti, da ima še ogromno neizkoriščenega potenciala, že zato, ker je atraktiven in uči poštenost brez sodnikov, in že mlade tekmovalce uči, da morajo sami sprejemati odločitve sojenja, torej, da sami sodijo, da so pošteni, če je bil avt, da ga priznajo, če je bil prekršek, da se opravičijo … take stvari v športu izginjajo, in to so prav zagotovo vrednote, ki se mi zdijo vredne in mislim, da bi jih marsikateri starš želel svojemu otroku privzgojiti,« zaključuje Žiga Orešič, sicer študent zadnjega letnika magistrskega študija Fakultete za šport.

Natalija Sinkovič

  • April 9, 2024
Last modified on Tuesday, 09 April 2024 17:10
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 OSMRTNIC1 13

Poišči