( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Nov projekt za oživljanje tradicionalnega lončarstva

Društvo Majolika v sodelovanju s Centrom domače in umetnostne obrti (CDUO) Slovenska Bistrica pričenja z izvedbo novega kulturnega projekta Od materije do oblike, ki je bil uspešno prijavljen na razpis Ministrstva za kulturo. Minuli četrtek je v CDUO potekalo uvodno srečanje, namenjeno predstavitvi projektnih aktivnosti.

Gre za projekt na področju nesnovne kulturne dediščine, namenjen varovanju in oživljanju tradicionalnega lončarstva. Projektne vsebine so nadgradnja predhodnih društvenih aktivnosti in projekta Za lončarstvo in lonec ni konec!, ki ga je društvo v sodelovanju s centrom s prijavo na tak razpis uspešno izvedlo v preteklem letu.
Širše bistriško območje je okolje z bogato lončarsko preteklostjo, ki se jo v Društvu Majolika in CDUO že več kot 20 let trudijo ohranjati in razvijati. V vseh teh letih med članicami in člani društva zaznavajo velik interes za izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje. V okviru tovrstnih projektov lahko zagotovijo sodelovanje vrhunskih mojstrov, ki so tudi odlični mentorji, sposobni kakovostnega prenosa tradicionalnih znanj in veščin.
Članice in člani društva, ki se bodo aktivno vključili v projekt, bodo letos pod mentorstvom tradicionalnega lončarja Štefana Zelka utrjevali in nadgrajevali svoja lončarska znanja in veščine ter raziskovali lokalne gline, pod mentorstvom priznanega keramika Zvonka Bizjaka pa proučevali tradicionalne glazure in njihove alternativne različice. Pridobljena znanja o lokalnih materialih in njihovih specifikah bodo lahko uporabili pri lastnem ustvarjanju, ter vanj vnesli tudi širšo noto zavedanja o pomenu dragocene dediščine.

  • April 12, 2024
Last modified on Friday, 12 April 2024 17:01
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči