( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Bralna značka za odrasle in literarni natečaj "Ko izgubiš vse"

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica v letošnjem letu izvajajo dva projekta za odrasle, ki sta že stalnica in ki se jih uporabniki vsakič znova z veseljem udeležijo. Ta projekta sta Vošnjakova bralna značka za odrasle in literarni natečaj.

Vošnjakova bralna značka za odrasle teče ko samostojen projekt v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica že enajsto sezono. Vsako leto v knjižnici pripravijo priporočilni seznam literature, iz katerega morajo sodelujoči izbrati vsaj pet del, nato pa na zloženko, ki jo prejmejo v knjižnici, zapisati, katera dela so prebrali, in če želijo tudi nekaj svojih misli o prebranem. Priporočilni seznam je sestavljen iz leposlovnih in strokovnih del, ki se nanašajo na rdečo nit posamezne sezone. Tematike, ki so jih v knjižnici izbrali vse od prve izpeljane sezone pa do danes so zelo različne. Naj navedemo le nekaj naslovov: Ujemimo severni sij,  Za crknit' od smeha, Dotik ljubezni, Pohorje pripoveduje. Število sodelujočih je skozi sezone raslo. V prvi samostojni sezoni leta 2014 je na tematiko Berimo domače osvojilo Vošnjakovo bralno značko za odrasle 53 sodelujočih, leta 2017 je v sezoni Potepanja značko osvojilo  že 70 bralcev, leta 2019 je Sezona umorov pripeljala do zaključka 90 bralcev. V letu 2022 je bilo število osvojenih bralnih značk za odrasle rekordno, kar 138 so jih podelili. Glede na velikost področja, ki ga knjižnica pokriva, je število osvojenih bralnih značk, če jih primerjamo s številom v drugih knjižnicah, ki prav tako izvajajo bralno značko, res veliko. Glede na letošnji odziv bralcev so v knjižnici prepričani, da bodo s sezono Ko izgubiš vse podrli dosedanji rekord. Na dokončne rezultate pa bodo morali počakati vse do novembra, ko se bralna značka za odrasle zaključi. V decembru bodo vsi sodelujoči na zaključni prireditvi prejeli nagrado za sodelovanje in spodbudo za nadaljnje branje.

Drugi projekt, ki ga v Knjižnici izvajajo bienalno, je literarni natečaj. Letošnji natečaj je že tretji po vrsti. Zbiranje besedil se je že zaključilo in zaupamo vam lahko, da je na naslov knjižnice prispelo 62 besedil 51 avtorjev. Besedila so razvrstili v tri kategorije: pesem, kratka zgodba za odrasle, zgodba za otroke in mladino. V branje so jih dobili člani strokovne komisije, ki bodo presodili, katera besedila po kvaliteti izstopajo. Izbrali bodo najboljše besedilo vsake kategorije, med temi pa najboljše besedilo razpisa. Kot vsako leto je tudi letos kot glavni donator glavne nagrade – bralnika - k projektu pristopila založba Beletrina, na poziv k sodelovanju pa so se odzvale tudi mnoge druge založbe s knjižnimi nagradami. Literarni natečaj so v knjižnici tako kot vedno tematsko navezali na bralno značko za odrasle. Ustvarjalci so torej pisali na tematiko Ko izgubiš vse. V letošnji sezoni so v razpisu omejili spodnjo starostno mejo, sodelovali so lahko avtorji starejši od 17 let. Hkrati so sprejemali le besedila še neuveljavljenih avtorjev. Vsa besedila bodo v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica tudi to sezono izdali  v zborniku besedil, ki ga bodo v dar prejeli vsi sodelujoči, lahko pa ga boste kupili ali si ga izposodili tudi v knjižnici. Rezultati natečaja bodo objavljeni na zaključni prireditvi v sklopu praznovanja dneva Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica v četrtek, 23. maja 2024, ob 18.30 v prostorih Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

Mojca Plaznik Plavec

  • April 16, 2024
Last modified on Tuesday, 16 April 2024 14:35
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči