( ISSN 2738-5760 )
(od leve= Tina Čadež, Boštjan Fridrih, Modest Motaln, Bernarda Skrbiš, Gregor Cerar in Nadja Stegne (od leve= Tina Čadež, Boštjan Fridrih, Modest Motaln, Bernarda Skrbiš, Gregor Cerar in Nadja Stegne

Na OŠ Pohorskega odreda slavnostni podpis obnovljene Listine EKO šole

Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica je v torek, 16. aprila, v Športni dvorani Bistrica pripravila prireditev ob prazniku Zemlje. Ob tej priložnosti so predstavili rezultate projektov Podnebni tek in Dan brez zavržene hrane ter podpisali obnovljeno Eko listino Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Nadja Stegne je izpostavila pomen dogodka, ki so ga pripravili v počastitev treh pomembnih dnevov Podnebni tek, Dan Zemlje in Dan brez zvržene hrane. »Pomembno je, da se zavedamo, kako lep planet imamo in kakšno odgovornost nosimo za njegovo ohranjanje. Vsaka sprememba se začne z majhnim korakom, ki ga lahko naredi vsak od nas in vsi ti koraki prispevajo k boljši prihodnosti našega planeta,« je poudarila.

Vsak posameznik lahko s svojimi dejanji prispeva k ohranjanju okolja, kot so ločevanje odpadkov, varčevanje z energijo, podpora obnovljivim virom energije, uporaba javnega prevoza, pitje vode iz pipe, zmanjšanje porabe plastike in še več. Zavedanje, da vsako dejanje šteje, je ključno, saj lahko le skupaj naredimo velike spremembe.

Podžupan občine Modest Motaln je med drugim poudaril, da je prav, da prve korake pri ohranjanju planeta in čistega okolja naredi vsak sam in da pri tem poskrbi tudi, da to zavedanje in te vrednote prenese tudi na druge, prijatelje, v družino. »Veseli me, da se zavedate pomembnosti, da je treba ohranjati naš planet, da je treba ohranjati drevje in zelenje, da cenite hrano in tiste, ki so jo pridelali, in je ne zavržemo preveč. Občina v skrbi za zeleno občino in samo mesto Slovenska Bistrica vsako posekano drevo nadomesti z novim, zasajamo cvetoče, medovite trajnice in s tem poskrbimo tudi za čebele, saj smo tudi občina, prijazna čebelam,« je še dodal.

»Program Ekošola je najbolj razširjena mreža za vzgojo in izobraževanje trajnostnega razvoja na svetu,« je poudaril nacionalni koordinator Eko šole Gregor Cerar in dodal, da je prav na njihovo pobudo slovenska vlada lani razglasila 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane. »Verjamem, da bomo to sporočilo prenesli tudi v svet,« je še dodal.

Vrh prireditve je bil slavnostni podpis obnovljene EKO listine, ki je potrditev dobrega dela, hkrati pa obveznost, da bodo delali dobro in uspešno tudi v prihodnje. Podpisniki Eko listine so bili podžupan Občina Slovenska Bistrica in predstavnik Komunale Slovenska Bistrica Modest Motaln, ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica Nadja Stegne, direktor Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica Boštjan Fridrih, nacionalni koordinator Eko šole Gregor Cerar ter šolski koordinatorici Tina Čadež in Bernarda Skrbiš. S to listino se podpisniki zavezujejo za odgovoren odnos do narave, čistočo šolskih prostorov in okolja, zdravo prehrano in kulturni odnos do hrane, varčevanje z naravnimi dobrinami, ločeno zbiranje odpadkov, za prijazne medosebne odnose ter nudenje pomoči tistim, ki jo potrebujejo, in za dvig ekološke ozaveščenosti učencev, delavcev šole, staršev in krajanov.

Prireditev so popestrili s kulturnim programom, v katerem so nastopali učenci šole, ker so obeležili tudi Podnebni tek pa je med prireditvijo nekaj učencev in učiteljev v Dvorani Bistrica odteklo nekaj krogov. Učenci so od 2. do 16. aprila tudi šteli korake za Zemljo, prehodili in pretekli so 131 389 metrov, kar je občutno več kot preteklo leto, ko so prehodili dobre 4.000 metrov.

Natalija Sinkovič

 

Last modified on Wednesday, 17 April 2024 08:58
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči