( ISSN 2738-5760 )
Fotografije: Pivovarna Laško Union Fotografije: Pivovarna Laško Union

Napolnimo smetnjake za nove bivake

Impol iz Slovenske Bistrice bo sodeloval v projektu Planinske zveze Slovenije, Pivovarne Laško Union in drugih partnerjev Bivak za bele vrhove. Iz odpadlih pločevink, ki jih bodo zbirali v posebnih rumenih zabojnikih, bodo v slovenskih gorah postavili tri bivake. Projekt so v prostorih Planinske zveze Slovenije predstavili v ponedeljek, 22. aprila, ob svetovnem dnevu Zemlje.

Osnovni namen projekta izhaja iz želje po obnovi bivakov, ki v slovenskih gorah stojijo že 80 oziroma 90 let. Sicer pa je projekt namenjen varstvu okolja in trajnostnemu razvoju, katerega pobudnik in vodilni partner je bila Pivovarna Laško. Namen projekta je zbiranje odpadnih pločevink v namenskih in ustrezno označenih zabojnikih na 16 lokacijah v poletni gorniški sezoni v letu 2024, za kar je zadolženo podjetje Slopak. Po grobi oceni naj bi za tri bivake potrebovali okoli tono aluminija oziroma okoli 200 000 pločevink. Doslej je znana le ena lokacija postavitve bivaka, in sicer v martuljških gorah nad Gozdom Martuljkom, drugi dve lokaciji za zdaj še nista znani.

Bivak za bele vrhove 1Potem ko bo podjetje Slopak zbralo dovolj pločevink, jih bo ob koncu zbiralne akcije pločevinke ustrezno kompaktiralo in predalo podjetju Talum, ki bo zbrane pločevinke pretalilo in ulilo v ingote, ki bodo predstavljali vhodno surovino za izdelavo livarniške šarže v naši livarni Impol LLT. »Cilj podjetja Impol kot sodelujočega partnerja je skozi ustaljeni proces homogenizacije odlite brame, valjanja v vročem (Impol TLM) in hladnega valjanja (Impol FT) izdelati pločevino debeline 3 mm in formata 1200 mm x 2500 mm iz zlitine EN AW 5754 (P29/P30) ali alternative EN AW 5454 (P24), ki dovoljuje večjo vsebnost Mn. Pločevino in cevi za konstrukcijo bomo v dogovoru z izdelovalcem bivakov predali podjetju Kov. Navedene izdelke bomo izdelali v skladu z zahtevami naše zelene blagovne znamke Infinial. Za leto 2025 načrtujemo izdelavo in postavitev treh bivakov, ki jih sodelujoči partnerji poklanjajo Planinski zvezi Slovenije,« so sporočili iz podjetja Impol.

»Zasnova, namen in cilj projekta se odlično ujemajo s trajnostno politiko našega podjetja, hkrati pa se s sodelovanjem odpirajo nove možnosti razvoja, ozaveščanja in uporabnosti aluminijevih recikliranih izdelkov,« še dodajajo.

Natalija Sinkovič

 

  • April 24, 2024
Last modified on Friday, 26 April 2024 17:19
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči