( ISSN 2738-5760 )

Konec dober - vse dobro

V ponedeljek, 22. aprila, je na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava učenec potreboval nujno medicinsko pomoč. O tem nas je obvestila bralka in dodala, da je otrok na pomoč Nujne medicinske pomoči čakal pol ure.

Po koncu dejavnosti v šoli se je na šolskem dvorišču zgodil dogodek med učencema, pri tem naj bi eden utrpel udarec v prsni koš. "Poklicali smo urgenco. Povedala sem, da fant težko diha, da plitko diha. Fant je doživel šok, podoživljal je dogodek. Bil pa je ves čas priseben. Vzpodbujali smo ga pri dihanju, ampak nismo zdravniki in prsni koš je občutljiv. Na srečo imamo gospo Marjano Sagadin, ki deluje pri Rdečem križu in je na tem področju zelo poučena in je pomagala," je za Večer povedala ravnateljica Danica Veber. Kako dolgo so čakali na reševalno vozilo, se ne spomni. "Zdelo se nam je dolgo, predolgo, ampak saj veste, v takšni situaciji se nam zdi vsaka minuta preveč. Vem pa, da jih je sodelavka po desetih minutah še enkrat poklicala. Sočasno sta prispela policija in reševalno vozilo. Mislim, da ni bilo pol ure, ampak približno 20 minut. Ko je prispelo reševalno vozilo, je bil fant že umirjen, a so ga vseeno odpeljali na urgenco," je še pojasnila ravnateljica Vebrova in sporočila, da je z otrokom vse v redu.

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so Barbari Bradač iz Večera pojasnili, da klic na številko 112 sprejme Dispečerski center zdravstva Maribor. "Naša ekipa je aktivacijsko sporočilo prejela ob 13.24, izvozila sta ob 13.31 in prispela na kraj dogodka ob 13.42, kar vse skupaj pomeni, da sta od sprejema aktivacije do prihoda na kraj dogodka potrebovala 18 minut," je pojasnila Mateja Špindler, vodja nujne medicinske pomoči ZD Slovenska Bistrica. Poudarila je, da se sprejemni dispečer v dispečerskem centru Maribor po sprejemu klica odloči za odziv, torej aktivacijo katerih ekip in kolikšno stopnjo nujnosti. Zapisala je še, da se je dispečer odločil za rumeni odziv, ki pomeni, da ni ugotovljeno nujno, življenje ogrožajoče stanje, za aktivacijo ekipe brez prisotnosti zdravnika (glede na ocenjeno stanje pacienta) in določil nenujni režim vožnje (brez signalizacije).

(ns, vecer.com)

Last modified on Thursday, 25 April 2024 09:38
Rate this item
(1 Vote)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči