( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Foto: Mateja Lešnik Foto: Mateja Lešnik

V gradu zanimivo predavanje o zbirki slik grofov Attems

V četrtek, 9. maja 2024, je bila slavnostna dvorana gradu v Slovenski Bistrici prizorišče predavanja dr. Renate Komić Marn, znanstvene sodelavke na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta. Predavanje je bilo naslovljeno "Zbirka slik grofov Attems v Slovenski Bistrici v luči raziskav provenience".

Dr. Renata Komić Marn je znana po svojem delu na področju provenience umetnin, zbirateljstva in umetnostnega trga. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v številna področja, med katerimi so portretno slikarstvo, ikonografija ter zasebne in javne umetnostne zbirke.

Osrednja tema predavanja je bila usoda zbirke slik, ki jih je dr. Ferdinand Attems do leta 1945 hranil v svojem gradu v Slovenski Bistrici. S temeljito analizo arhivskih in drugih virov je dr. Komić Marn podala argumentirane identifikacije nekaterih slik, ki so danes v lasti slovenskih javnih ustanov.

Poleg predstavitve posameznih slik iz zbirke je predavateljica osvetlila tudi ključne dejavnike njihove provenience, kot so doslej nikoli raziskani procesi prenosa slik iz Gradca v Slovensko Bistrico, konteksti povojne zaplembe, prenosi, skladiščenje v Federalnem zbirnem centru ter nadaljnja distribucija po različnih slovenskih ustanovah.

Dr. Renata Komić Marn je s svojim znanjem in strokovnostjo navdušila občinstvo ter ponudila poglobljen vpogled v kompleksnost preteklih dogodkov, ki so oblikovali usodo te pomembne zbirke slik. Njeno predavanje je nedvomno pustilo trajen pečat v razumevanju in proučevanju umetnostne zgodovine na Slovenskem.

Mateja Lešnik, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

  • May 10, 2024
Last modified on Monday, 13 May 2024 09:26
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči