( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Pogovorni večer v knjižnici s predstavitvijo knjige Akrobati

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica se je v ponedeljek, 6. maja, odvil pogovorni večer s predstavitvijo knjige Akrobati s Petro Škarja in dr. Juretom Knezom. Dr. Jure Knez je strojnik, ki je skupaj s tremi partnerji ustanovil podjetje Dewesoft s sedežem v Trbovljah, ki izdeluje merilne inštrumente, ki se uporabljajo v laboratorijih letalske ter avtomobilske industrije po vsem svetu.

Akrobati - Živa knjiga, opremljena z barvnimi fotografijami in QR kodami, ki vodijo do video vsebin. Govori o Dewesoftu, Katapultu in podjetništvu skozi oči dr. Jureta Kneza.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2000 in že tri leta kasneje so dobili klic in ponudbo za sodelovanje z ameriško agencijo za raziskave vesolja, Naso. Danes prodajajo svoje izdelke že v 50 državah. Njihovi kupci so zveneča imena, kot so Nasa, Evropska vesoljska agencija ESA, General Motors, Boeing, Airbus, Porsche, BMW, Audi, Caterpillar, indijski vesoljski program, John Deere, Volvo … Imajo več kot 200 zaposlenih, ki jim nudijo tudi možnost solastništva.
S svojo sproščenostjo in preprostostjo sta gosta povedala nekaj smešnih anekdot. Dr. Jure Knez je povedal tudi recept za uspeh, in sicer, »če veš, kaj je možno s strani tehnologije in kaj stranke želijo, potem je kombinacija tega recept za uspeh«. Z namenom pomoči mladim podjetnikom je ustanovil tudi podjetje Katapult, ki tem podjetjem ponuja infrastrukturo Dewesofta ter jim svetuje pri začetkih poslovne poti. S preprosto skico, s katero so želeli predstaviti bistvo Katapulta, pa se je porodila vizija za v prihodnje. V fazi uresničevanja je pravo Mesto Akrobatov, ki se bo zgradilo na območju Trbovelj. Kot pravi Petra Škarja, bo to kot Disneyland za inženirje.
Zakaj ravno Akrobati? – odgovarja dr. Jure Knez: »Če bi imeli pred sabo akrobatsko in jadralno letalo – v katero bi se raje usedli? Večina si želi jadralno, torej jasna navodila, znane poti brez velikih pretresov. Nekaj pa nas je takšnih, ki se nam utečene poti ne zdijo zanimive, ki si z vedno novimi izzivi želimo preizkušati svoje meje. To smo tisti, ki bi se brez pomisleka usedli v akrobatsko letalo, ker vemo, kako noro uživaška je lahko ta vožnja. AKROBATI.«
Citat iz knjige, ki nam je lahko vsem v navdih: »Ustvarjaj s strastjo in se ob tem neizmerno zabavaj.«

Tadeja Skrbinek

Last modified on Friday, 10 May 2024 15:41
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
19
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči