( ISSN 2738-5760 )
Na fotografiji (od leve): Boris Čelan, Franc Bukovec, Slavko Jurak, Mirko Cvahte, Jože Javornik. Fotografirala Natalija Sinkovič Na fotografiji (od leve): Boris Čelan, Franc Bukovec, Slavko Jurak, Mirko Cvahte, Jože Javornik. Fotografirala Natalija Sinkovič

Slovesno ob 40-letnici Teniškega kluba Slovenska Bistrica

V soboto, 11. maja, so v Športnem parku na teniških igriščih pripravili slovesnost ob 40-letnici delovanja Teniškega kluba Slovenska Bistrica.

Teniški klub je od leta 1982 organizacijsko deloval kot sekcija odbojkarskega kluba, ki ji je predsedoval Franc Bukovec. 7. aprila tega leta se je sestal iniciativni odbor za izgradnjo teniških igrišč in ureditev grajskega dvorišča v bistriškem gradu. Izgradnjo so takrat podprli podjetja in obrtniki, veliko dela pa so člani opravili s prostovoljnim delom. Ker je zanimanje za tenis naraščalo, so 7. maja leta 1984 ustanovili Teniški klub Slovenska Bistrica. »Ustanoviti teniški klub v času, ki ni bil najbolj naklonjen »belemu športu,« je bilo precej drzno dejanje, saj je takrat veljalo, da je tenis šport premožnejših, ki si ga ne morejo privoščiti širše množice delovnih ljudi,« je na slovesnosti povedal predsednik kluba Boris Čelan. »Ponosni smo na svojo infrastrukturo, na naših 8 teniških igrišč, nekatera igrišča so tudi osvetljena, tako da lahko igramo tudi zvečer, na naše klubske prostore in seveda na članstvo, zdaj nas je že več kot 300, še posebej smo veseli, da je veliko članov tudi otrok, saj imamo odlično teniško šolo. Ponosni smo tudi na tiste, ki so iz te teniške šole izšli in dosegli odlične rezultate tudi na mednarodni ravni. Veliko naših nadarjenih otrok je nadaljevalo aktivno teniško pot v partnerskem klubu ŽTK Maribor, ki je že več kot 20 let najboljši teniški klub v Sloveniji in kot tak, nudi odlično okolje za razvojno pot v vrhunski tenis. Veliko naših deklic in fantov je doseglo in še dosega zavidljive rezultate na domači  in mednarodni ravniTrenutno imamo tri zelo dobre in obetavne mlade tenisače, to so Liam Lugarič, Mark Laubič in Mark Bečirovič Novak. Prav za to kategorijo bomo letos sredi julija organizirali mednarodni turnir,« je še povedal predsednik Čelan. 

Da je klub uspešen ima veliko zaslug tudi podpora lokalne skupnosti in mestne oblasti. »Človek, ki se iskreno zanima za projekte, spodbuja športne dejavnosti in si prizadeva za dobrobit vseh občanov, je prav gotovo župan Slovenske Bistrice gospod Ivan Žagar. Vedno je ob nas, ko potrebujemo podporo, in veliko prispeva k uspehu kluba,« je povedala voditeljica slovesnosti Vanja Kajzer. Župan dr. Ivan Žagar je pohvalil delovanje kluba. »Tenis je v tistih časih nastanka nedvomno dodatno obogatil bogato športno ponudbo v Slovenski Bistrici. Pohvalno je, da so igrišča nastajala s prostovoljnim delom, kar je posebnost in bi lahko bilo zgled marsikomu. Delo kluba je resnično uspešno in kompleksno, od dela z mladimi, rekreativnih srečanj, tudi solidarnostnih dogodkov,« je povedal župan in poudaril, da ima občina do kluba še nekaj dolgov, in sicer izgradnjo pokrite dvorane za tenis.

Klubu, ki ima 300 članov, od tega 100 mlajših, se za prihodnost ni bati. Imajo 8 peščenih igrišč, dve igrišči z umetno podlago, klubske prostore, garderobe in vse drugo, kar nudi dobre pogoje za igro. Za vse to so zaslužni ljudje, ki so v klubu delovali preteklih 40 let. Še posebej so se na slovesnosti zahvalili vsem bivšim predsednikom, ki so s svojo energijo, zagnanostjo, modrostjo, vizijo in predanostjo prispevali, da je bil klub vseskozi zelo uspešen – prvemu Francu Bukovcu, Slavku Jemenšku, ki je klubu predsedoval 16 let, njegov posebni prispevek je bila izgradnja 6 igrišč s pripadajočo infrastrukturo v Športnem parku, Slavku Juraku, Mirku Cvahtetu, katerega inovativni duh je klubu prinesel sveže ideje in zagon, ves čas pa je bil tudi skrbnik teniške šole in dela z mladimi, Jožetu Javorniku, ki je v 17 letih svojega predsedovanja uspel skoraj podvojiti število članov s 168 na 346, in zdajšnjemu predsedniku Borisu Čelanu, ki nadaljuje z odličnim delom in skrbi za to, da klub ostaja v koraku s časom.

Klub pa ni le mesto za športne dejavnosti, temveč tudi središče za razvoj mladih talentov. S ponosom spodbujajo in podpirajo mlade, ne glede na njihove sanje in ambicije. Eden takšnih primerov je nakup harmonike iz sredstev pridobljenih na 13. TACA turnirju leta 2019. Nini Korošec so tako omogočili, da razvija svoj talent in sledi svojim sanjam. S sredstvi, pridobljenimi na 14. in 15. TACA turnirju leta 2023, pa so omogočil nakup plesne obleke in pokrili stroške treninga Jeanette Novačan s Sp. Polskave. Na prireditvi sta v zahvalo nastopili obe.

V prihodnje si želijo osvetliti vsa igrišča in jih prenoviti, prenoviti tudi klubske prostore, garderobe in sanitarije, največja želja pa je teniška dvorana.

Morda niste vedeli

predstavitev zgodovina tenisa 1Po podatkih arhiva RS je bilo 3. 6. 1900 v bistriškem grajskem kompleksu urejeno teniško igrišče na lokaciji, kjer so igrišča v gradu še danes. In to le tri leta po tem, ko je prvo igrišče na slovenskih tleh na svojem posestvu v Poljanski dolini postavil ljubljanski župan in pisatelj Ivan Tavčar. Temeljito je bilo igrišče v bistriškem gradu obnovljeno leta 1939, obnovo je izvedel SSK BRANIK. Igrišča so se spominjali starejši člani našega kluba. Kmalu po vojni je bilo opuščeno.

Fotografija: Digitalna knjižnica Slovenije, Teniško igrišče v bistriškem gradu iz leta 1920

Natalija Sinkovič

 

  • May 12, 2024
Last modified on Sunday, 12 May 2024 19:01
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči