( ISSN 2738-5760 )

Gea ob 120-letnici delovanja odprla vrata

V torek, 14. aprila je Bistriška Tovarna olja Gea, ki v lasti družbe Platana oz. poslovneža Franca Freliha, ob obeležitvi 120-letnice odprla vrata javnosti. Potem ko je bil lani največji slovenski proizvajalec jedilnih olj zaradi nižjega povpraševanja v rdečih številkah, direktor Igor Hustič za letos napoveduje boljši izkupiček.

Podjetje z 90 zaposlenimi je lani ustvarilo 34,5 milijona evrov prihodkov, leto prej pa 63,5 milijona evrov. Skupna proizvodnja olj je sicer znašala 27.100 ton, a sta lansko leto zaznamovala drastični upad cen surovih olj in precej nižje povpraševanje. Lani so zato v skladu z razmerami po besedah direktorja poslovali neuspešno ter niso dosegli načrtovanih prihodkov, dobička, obsega proizvodnje in količinske prodaje, so pa kljub temu ohranili zadovoljivo likvidnost in solventnost podjetja. Letos so zaključili s skoraj 1,3 milijona evrov izgube.

"Posledice ukrajinske krize in izvoznega embarga za surovo olje iz Srbije so nam povzročile precej težav v poslovanju, a se že letos stvari normalizirajo. Vendar smo vse to vedeli že v začetku leta, saj so se razmere nakazovale že ob koncu leta prej," je dejal direktor Hustič, ki je ocenil, da je za družbo z izjemo lanskega leta 16 let relativno uspešnega poslovanja.

Letos se prodaja po njegovih besedah količinsko znova vzpenja. Glede na nadpovprečno leto 2022 in zelo slabo leto 2023 trenutno poslujejo v skladu s sedemletnim povprečjem in znova tudi s pozitivnim mesečnim izkupičkom v prvih mesecih leta.

Edini slovenski proizvajalec rafiniranih jedilnih olj skoraj 70 odstotkov prodaje ustvari na domačem trgu. Skoraj dve tretjini izvoza so predstavljali trgi EU, nekaj manj kot pet odstotkov so prodali v Srbijo, na Kosovo ter v Bosno in Hercegovino, 31 odstotkov pa v ostale dele sveta. Najpomembnejši tuji trg je bila lani Hrvaška, kamor so prodali skoraj polovico celotnega izvoza, na drugem mestu pa je bila Švica z 28-odsotnim deležem.

Podjetje je kljub temu lani izvedlo vse pomembnejše investicije, za kar so odšteli 800.000 evrov, med drugim v nov vijačni kompresor s hladilniškim sušilnikom v proizvodnji nerafiniranih olj in dograditev polnilnega stroja za polnjenje majoneze. Letos načrtujejo za skoraj 1,2 milijona evrov dodatnih investicij, predvsem v gradnjo sončne elektrarne, ureditev skladišča za olja, sanacijo streh, informatiko, nabavo viličarja ter v ostale posodobitve objektov in opreme.

Tovarna olja Gea je del skupine Plasta, ki upravlja s sedmimi podjetji, med njimi ob bistriški družbi še dvema iz živilske panoge, in sicer Dano ter Vital. Na vprašanje, ali njihovega lastnika zanima še kakšno dodatno vlaganje v živilsko panogo, Hustič ni mogel odgovoriti, saj da je to stvar lastnika, je pa pripomnil, da je ta vselej pripravljen na sklepanje dobrih poslov.

(sta)

  • May 14, 2024
Last modified on Wednesday, 15 May 2024 07:10
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči