( ISSN 2738-5760 )

Dan odprtih vrat vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica

V soboto, 15. junija, je v Vojašnici Vincenca Repnika Slovenska Bistrica potekal dan odprtih vrat, že dan prej, v petek, 14. junija, pa so vojašnico obiskali vrtčevski otroci, učenci osnovnih šol iz Slovenske Bistrice ter okoliških krajev, dijaki bistriške srednje šole ter študentje.

V dveh dneh je vojašnico obiskalo okoli 1900 obiskovalcev, ki so si ogledali statične in dinamične predstavitve vojaške opreme, oborožitve in vojaških vozil. Mladi so se lagko seznanili z vojaškim poklicem in možnostjo vključevanja v Slovensko vojsko.

Obiskovalcem so bili na ogled pehotna oborožitev, ki je v uporabi Slovenske vojske, uniforme in opremo vojaka in muzejski logistični eksponati. Na osrednjem platoju so bila prikazana logistična tehnika in vozila 670. logističnega polka, na ogled so bili še namestitveni šotor in vojaška bolnica Role 2BL. Velika gneča je bila na strelišču z zračno puško, prav posebno doživetje pa je bila možnost vožnje s tovornim vozilom Man 8x8 s cerado ter s terenskim vozilom Toyota. Nič manj zanimanja ni požel helikopter Bell 206, ki je del flote 15. polka vojaškega letalstva in letalske šole Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki. Predstavili so se tudi športna enota Slovenske vojske z vrhunskimi športniki, GT234 Bogo Gajser, starodobniki, ki so opravili nekaj krožnih voženj, PGD Slovenska Bistrica, Policija, Trening center Bravo s prikazom borilnih veščin, Arpos s simulatotjem za streljanje, Planinsko društvo Pohorje, Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica, Srednjeveški vitezi Krdebač Rimljan ter številni drugi.

Podpolkovnica Mojca Lah, poveljnica Vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica: „Dan odprtih vrat v vojašnici Vincenca Repnika Slovenska Bistrica poteka tradicionalno, letos je dogodek podoben prejšnjim. Na ta dan želimo odpreti svoja vrata vsem obiskovalcem, občanom in širši lokalni skupnosti Slovenske Bistrice in okoliških občin ter prikazati svoje življenje in delo. Prikazani so bili tehnična oprema in oborožitev ter naše življenje. Obiskovalci so lahko poskusili dobrote iz naše kuhinje. Letos smo najmlajšim ponudili tudi dinamično doživetje, vožnjo z vojaškimi vozili, to smo naredili prvič po nekaj letih. Na obisku so bile tudi nekatere druge enote izven naše vojašnice, ki prikazujejo njihovo osnovno opremo, to je helikopter in pa enote, ki so nastanjene izven našega polka, to je vojaška bolnišnica Role 2.“

„Že v petek smo imeli odprto vojašnico za vrtce, osnovne šole in srednjo šolo v Slovenski Bistrici in v sosednjih občinah, kjer je bil dober odziv. Menim, da dogodki, ki se v naši vojašnici odpirajo lokalni skupnosti, krepijo našo medsebojno zaupanje, obiskovalci vidijo, kaj vojska počne, kaj ima in kaj lahko ponudi od opreme v primeru zaščite in reševanja ali pa za morebitne druge krizne situacije, v katere bi morebiti lahko prišli. Naše osnovno poslanstvo namreč je, da se usposabljamo za zaščito in reševanje ter logistično podporo v drugih kriznih situacijah. Pomembno je, da krepimo to zavedanje drug drugega, da obiskovalci pridejo in vidijo, kaj počnemo, se z nami pogovorijo, vprašajo, kaj jih zanima. S tem se krepi naše medsebojno zaupanje in sodelovanje. Glede na to, da smo svoja vrata odprli tudi za mlade, za šole in vrtce, da tudi njim pokažemo, kaj vojska počne in ima, s tem morebiti koga navdušimo, da se v prihodnje najde v enem od poklicev v Slovenski vojski ali pa v sistemu zaščite in reševanja Republike Slovenije. Kot poveljnica sem v vojašnici prvo leto in glede na odziv, ki sem ga opazila pri obiskovalcih, sem zelo zadovoljna, veliko je bilo družin, veliko je bilo obiskovalcev in verjamem, da bomo na tem delali tudi v prihodnje,“ je sklenila poveljnica vojašnice, Mojca Lah.

Pripadniki in pripadnice 670. logističnega polka Slovenske vojske letos obeležujejo 20. obletnico enote. Ob tej priložnosti je Območno združenje slovenskih častnikov Slovenska Bistrica izrazilo iskreno hvaležnost z željo, da še naprej uspešno nadaljujejo svoje poslanstvo doma, v mirovnih operacijah ter na misijah. V krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili, je zaigrala Godba na pihala KUD Janko Živko Poljčane.

Letos je že tretjič bilo organizirano tudi tekmovanje v kuhanju golaža, na katerem se je pomerilo kar enajst ekip, med katerimi je strokovna žirija izbrala tri najboljše, obiskovalci so se lahko okrepčali s tradicionalnim vojaškim obrokom - pasuljem ali pico, poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše, saj so se lahko pozabavali na otroških delavnicah in otroškem poligonu.

Amadeja Mlakar

  • June 17, 2024
Last modified on Wednesday, 19 June 2024 16:41
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči