( ISSN 2738-5760 )

Makolski odločni NE vetrnim elektrarnam na Boču

V sredo, 19. junija, je bil v Makolah shod krajanov, ki so odločno proti nameri investitorjev, da se na Boču oziroma Plešivcu postavijo vetrne elektrarne.

Krajani so pred kratkim presenečeni ugotovili, da bo na prihodnji, 9. redni seji občinskega sveta, ki je napovedana za 26. junij, 6. točka dnevnega reda namenjena vetrnim elektrarnam, ki naj bi jih investitorji nameravali postaviti na Boču oziroma na Plešivcu v občini Makole. To je povzročilo val ogorčenja med krajani, ki o tem niso bili obveščeni, zato so se začeli združevati v civilno iniciativo z namenom izraziti odločni ne postavitvi vetrnih elektrarn na Boču. Zdelo se je, da je lokalna politika naklonjena (4 svetniki naj bi bili za, 4 proti in trije neopredeljeni) postavitvi vetrnic, a je po današnjem sestanku s predstavnikom občanov Boštjanom Plaznikom župan zatrdil, da je sam proti postavitvi vetrnic in da bo na seji občinskega sveta predlagal, da se ta točka umakne z dnevnega reda.

448453925 8460519213975451 5151588588858491804 nPo sestanku, ki je potekal za zaprtimi vrati, sta Plaznik in župan stopila pred Makolčane. »Mislim, da smo se vsi skupaj danes tukaj zbrali, da županu povemo, da smo odločno proti postavitvi vetrnih elektrarn na Boču. Župan se približuje našemu mnenju.  Na sestanku je povedal, da občina na začetku ni bila proti vetrnim elektrarnam, župan tudi ni vplival na svetnike in njihovo mnenje,« je povedal Boštjan Plaznik in dodal, da sta se tudi dogovorila, da bo sklican zbor občanov. Župan je obljubil, da bo upošteval voljo ljudi, v to ga je prepričalo število podpisov, ki so jih krajani zbrali v nekaj dneh, zbiranje pa se bo tudi nadaljevalo. »Boli me, ker mi mnogi očitajo, da sem podkupljen, a vam zagotavljam, da nisem in nikoli ne bom. Lahko mirno spim. Zato vam tudi zagotavljam, da teh elektrarn na Boču ne bo,« je povedal župan Majcen. »Govorila sva tudi o denarju, ki ga investitor obljublja občini Makole kot odškodnini. In župan ugotavlja, da se za 6 milijonov evrov to ne splača,« je še povedal Plaznik.

Doslej so v nekaj dneh zbrali že več kot 700 podpisov občanov in še jih bodo zbirali. Kljub delovniku se je pred občino zbrala množica krajanov, ki so z žvižgavkami in glasnim vzklikanjem izrazili svoj odločni ne postavitvi VE na Boču. »Prepričan sem, da bomo zbrali 2000 podpisov. To dokazuje, da Makolčani nismo kar neki Haložani, po katerih lahko nekdo hodi. Znamo sprejemat zrele in prave odločitve in za njimi stati. In ni se nam težko postaviti za našo pravico, za našo čisto vodo, za naš Boč in našo neokrnjeno naravo in s tem tudi za našo občino,« je bil odločen Plaznik.

Natalija Sinkovič

  • June 19, 2024
Last modified on Wednesday, 19 June 2024 11:30
Rate this item
(2 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči