( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Nova platforma COBISS Ela

Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji na voljo tudi v naši knjižnici!

Slovenska Bistrica, 17. junij 2024 – Slovenija je bogatejša za novo, inovativno storitev, ki bo ljubiteljem knjig omogočila še lažji dostop do branja. Od danes naprej je na voljo COBISS Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji, ki se ji pridružuje tudi naša knjižnica, e- -knjige pa bodo na voljo povsem brezplačno.

COBISS Ela omogoča brezplačno izposojo e-knjig članom vseh slovenskih splošnih knjižnic.
Trenutno je na voljo več kot 2000 naslovov slovenskih založnikov, izbira pa se vsak dan širi.
Ključne prednosti COBISS Ele so, da lahko uporabniki e-knjige berejo na dveh napravah hkrati, naenkrat si lahko izposodijo do 5 knjig za obdobje 21 dni, predčasna vrnitev pa je možna po 24 urah od izposoje. Nova platforma je še posebej pomembna pridobitev v poletnem obdobju, ko lahko namesto kupa knjig z vami na počitnice potuje zgolj e-bralnik.
Uporaba platforme je preprosta: v katalogu COBISS+ poiščete želeni naslov ali brskate po žanrih, kliknete na 'izposodi si' in se prijavite v servis Moja knjižnica, e-knjigo naložite na svojo napravo (računalnik, e-bralnik, tablico ali mobilni telefon) ter jo odprete v ustrezni aplikaciji (Thorium Reader ali Cantook by Aldiko) in uživate v branju.
Projekt je rezultat sodelovanja Inštituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) in Združenja splošnih knjižnic, pri nastajanju pa je sodelovalo kar 18 knjižnic in 5 založb.
Nacionalni koordinator platforme je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, v projektu pa sodelujejo vse izmed 58 splošnih knjižnic, NUK, UKM in tri zamejske knjižnice.
COBISS Ela je tehnično prijazna uporabnikom in je združljiva z bralniki, ki podpirajo Android 5.1 ali novejšo verzijo in omogočajo nalaganje aplikacij iz Google Play trgovine.
Priporočeni modeli vključujejo Inkbook od leta 2019 dalje, Onyx BOOX in Pocketbook. Za več informacij obiščite spletni naslov knjiznica.si ali cobiss.si/bralci/ela, kjer lahko poiščete navodila za uporabo nove platforme, pa tudi najpogostejša vprašanja in odgovore bralcev.
Želimo vam veliko užitka ob e-branju!

(Povzeto po: COBISS Ela novica za lokalne medije)

Janja Pepelnak

  • June 21, 2024
Last modified on Friday, 21 June 2024 18:39
Rate this item
(0 votes)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
5
12
13
14
21
26
27
28

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči