( ISSN 2738-5760 )

Osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti

Občina Slovenska Bistrica je v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica v soboto, 29. junija, priredila slovesnost s katero so ob dnevu državnosti obeležili 33-letnico neodvisnosti Slovenije ter se poklonili spominu na zavzetje vojaškega skladišča na Zgornji Ložnici.

Občinske proslave so se med drugimi udeležili slovenjebistriški župan dr. Ivan Žagar, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Miran Krušič, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica dr. Andrej Godec, državni svetnik Milan Ozimič, poveljnica Vojašnice Vincenca Repnika podpolkovnica Mojca Lah, predsednik Krajevne skupnosti Zgornja Ložnica Marko Petrišič, načelnik policijske postaje Slovenska Bistrica Robi Štrman, načelnik Upravne enote Slovenska Bistrica mag. Emil Trontelj, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Slovenska Bistrica Alojz Gostenčnik, pripadniki 129. protidiverzantske čete Občinskega štaba teritorialne obrambe Slovenska Bistrica, veterani 1. korpusa Armade Republike Bosne in Hercegovine in odred policije za posebne namene Bosna 4 Mostar.
Zbrane je kot slavnostni govorec na prireditvi nagovoril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, ki je v svojem govoru poudaril pomen enotnosti, kot smo jo Slovenci izkazali ob svoji osamosvojitvi.
»Spominjamo se časa, ki je bil čas ne samo enotnosti, ampak tudi čas tovarištva, medsebojnega spoštovanja in čas, ko smo vedeli, kaj je naš skupni cilj in se nismo ozirali po ideološki in sploh strankarski pripadnosti nikogar,« je povedal predsednik Državnega sveta in izpostavil delo številnih Bistričanov, ki so med osamosvojitvijo odigrali eno od pomembnejših in odločilnih vlog za celotno državo.
»Dogodki, ki so se zgodili v času osamosvojitvene vojne na širšem Bistriškem, so imeli vpliv na sam razplet vojne na celotnem slovenskem ozemlju. Na območju odgovornosti 79.
Območnega štaba Teritorialne obrambe je bilo mobiliziranih 1700 pripadnikov. Zavzetje vojašnice v Slovenski Bistrici, v kateri je bila nameščena ena močnejših artilerijskih enot JLA, komunikacijskega centra na Boču in zlasti skladišča MES na Zgornji Ložnici je predstavljalo prelomnico v poteku vojne, ne samo v Vzhodno Štajerski pokrajini, pač pa na širšem slovenskem ozemlju. Z zavzetjem skladišča Zgornja Ložnica so naše obrambne sile TO in milica dobile v roke izredno veliko ognjeno moč in od tega trenutka dalje ni bilo več vprašanje, ali bomo v obrambni vojni zmagali ali ne. Z zajeto opremo, katero je TO začela deliti in z njo opremljati tako enote TO kot tudi enote milice, se ni povečala le ognjena moč, pač pa se je povečala bojna morala vseh nas pa tudi med ljudstvom. Teritorialna obramba Slovenske Bistrice, njen komandant, katerega danes ni več med nami, major Marjan Strehar, njegovi sodelavci, poveljnik enote TO, ki je blokirala in nato zavzela skladišče, stotnik Miran Krušič in številni drugi so zaslužni, da se je vojna na Bistriškem končala brez žrtev in z velikim vojaškim uspehom,« je povedal slavnostni govornik in poudaril pomen ohranjanja živega zgodovinskega spomina za zagotavljanje miru v prihodnosti.
»Le tisti, ki je v vojni sodeloval, je lahko avtentična priča zla, katerega prinaša vsaka vojna. In danes je vojn vsako leto več. Zato smo vsi dolžni zahtevati mir in pogoje, v katerih bomo živeli v relativnem blagostanju in medsebojnem spoštovanju,« je zaključil Ladislav Lipič.
Za kulturni program na slovesnosti so poskrbeli člani Moške komorne skupine KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica in Filip Rožan, Anžej Evgen Brence ter Primož Rajh iz Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, podružnica Zgornja Ložnica.

Prireditev je vodila Jana Jeglič.

 

  • June 30, 2024
Last modified on Sunday, 30 June 2024 14:48
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči