( ISSN 2738-5760 )
Svetovni dan brez cigarete, foto Pixabay Svetovni dan brez cigarete, foto Pixabay

Cunje v gredi  odlično zadržujejo vlago

Piše ddr. Ana Vovk Korže

Morda se sliši čudno, da cunje v gredi zadržujejo vlago, vendar to še tako drži. V letu 2015 smo opravili celoletno raziskavo spremljanja vlage v prsti na primerjalnih gredah in sicer ena greda je imela v sestavi veje + črno bel časopisni papir + ovčjo volno + žagovino + staro seno + zemljo s kompostom na vrhu, druga pa je imela enako zaporedje, le da je imela namesto ovčje volne stare cunje, to je rabljene tekstilne ostanke in sicer stare rjuhe, brisače iz bombaža, lanene prte, volnene jope in puloverje ter bombažne spalne plašče. Te tekstilne izdelke sem dobila v Centru ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah, kjer se ukvarjajo z ponovno rabe. Vendar navedenih tekstilnih izdelkov nihče ne kupi oz. jih ne morejo nikomur dati, saj so bili že več 100x oprani, so bili tudi delno poškodovani in kot taki bi bili žal le še za v ogenj. Vendar pozor, ravno naravni tekstilni izdelki odlično zadržujejo vlago.

Pa poglejmo, kako naredimo gredo iz tekstila in zakaj je pomembno zadrževanje vlage v prsteh.

Višina grede ni predpisana, lahko se odločimo za visoke grede ali za dvignjene grede. Sama sem po končanem  poskusu leta 2015 izdelala na novo dvignjene grede in dodala tekstil za zadrževanje vlage zaradi dobrih izkušenj iz lanskega leta. Namreč greda, ki je lani imela vpojno plast iz tekstila je tudi v veliki vročini (+35 stopinj držala vlago in ni bilo nobene potrebe po zalivanju). Čeprav so tudi grede z volno preživele vročino brez zalivanja, se je greda s tekstilom nadpovprečno dobro izkazala v zadrževanju vode.

Postopek izdelave grede iz tekstila:

Faza 1: Gredo napolnimo z naravnim materialom tako, da na dno položimo pocinkano mrežo proti voluharjem, na njo damo veje (lahko uporabimo različne veje), le da jih moramo zložiti kot so vžigalice v škatlici, da nastane čim manj praznega prostora v razdelku lesa. Nad veje potem polagamo črno bel časopisni papir tako, da iz listom papirja oblikujemo kepe (kot da bi delali snežne kepe) in jih zlagamo tesno skupaj. Nato jih polijemo z vodo, namreč bistveno je, da je grada že ob nastanku v osrednjem delu dovolj namočena, da je potem več ne zalivamo. Nad papir po enakem postopku zlagamo cunje, pogledamo da ni na cunji kovinskih ostankov, gumbov in podobno, to vse odstranimo. Tesno skupaj naložimo »kepe« iz tekstila in jih znova polijemo z vodo (uporabila sem vodo iz vodnjaka, ki je v neposredni bližini). Nad tekstilom potresemo žagovino, lahko bi uporabili tudi gozdno listje, nato pa pokrijemo celotno plast s starim senom tako, da se ne vidi več spodnjega dela.

Najzahtevnejše opravilo je dodajanje zemlje, torej rodovitne plasti (v gredi imamo veje kot dihalno plast, papir, tekstil, žagovino in staro seno kot zadrževalno plast za vodo), manjka nam le še rodovitna plast, torej prst. Pri vseh vertikalnih sistemih je dilema, kje dobiti zemljo. Ker je na Učnem poligonu za samooskrbo Dole, kjer izvajam tovrstne aktivnosti zemlja precej skromna, jo »naredim« po sistemu mehčanja s kremenčevo mivko (več o mehčanju zemlje v naslednji številki). Torej ko dodamo zadnjo plast, to je prst, na vrh pa kompost, lahko začnemo s saditvijo. Sadimo lahko precej skupaj, saj imajo rastline zaloge hranil in vode v vertikalo in ne potrebujejo horizontale, zato je izdatnost teh gred večja.

Nazadnje urejano na 0, 07.02.2021 18:37
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

komunala

komunala

Koledar

« April 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Bottom add

Poišči