( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Patricija Breznikar, foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Patricija Breznikar, foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka

Od ponedeljka naprej knjižnica spet odprta

Iz Knjižnice Josipa Vošnjaka sporočajo, da bo od ponedeljka knjižnica spet odprta.

Knjižnica je bila v drugem valu epidemije popolnoma zaprta od 27. 10. do 9. 11. 2020. Po tem času smo uporabnikom omogočali dostop da gradiva tako, da so gradivo predhodno naročili preko e-pošte, po telefonu ali preko Cobiss Moje knjižnice in ga prevzeli v knjižnici (osrednji ali v krajevni knjižnici). Poslovali smo s krajšim obratovalnim časom za uporabnike. Izvajali smo tako imenovano pultno izposojo gradiva. Čitalnice so ves čas zaprte in ne izvajajo se  dejavnosti ter dogodki v knjižnici," pojasnjuje direktorica bistriške knjižnice Patricija Breznikar.

"S ponedeljkom, 22. 2. 2021 odpiramo vse naše knjižnice po rednem letnem delovnem času in našim uporabnikom spet omogočamo prosti dostop do knjižnih polic. Seveda ob upoštevanju vseh ukrepov za varovanje zdravja uporabnikov knjižnice in zaposlenih v knjižnici. Kljub temu pa je še vedno priporočljivo, da si uporabniki gradivo predhodno naročijo. Pozvala bi tudi vse uporabnike knjižnice, da vrnejo gradivo, ki mu je potekel rok izposoje ali mu podaljšajo izposojevalni rok, saj bomo 1. marca začeli pošiljati opomine," še dodaja Breznikarjeva.

Glede na omejitve uporabnikov v prostoru bo lahko v Pionirski knjižnici največ 5 uporabnikov hkrati in na oddelku za odrasle 8. Za vse obiskovalce knjižnice bo obvezna uporaba košarice, tudi za otroke, če se bodo sami gibali po knjižnici. S pomočjo knjižničnih košaric bodo zagotavljali, da število obiskovalcev v prostorih ne bo presegalo dovoljenega. S tem želijo vsem omogočiti varen obisk knjižnice. V knjižnico lahko pridejo tudi majhni otroci, a daljše zadrževanje v knjižnici še ne bo mogoče. Pospravljene so še tudi didaktične igrače, lutke in ostalo, s čimer so se otroci lahko igrali.

"V času epidemije smo se skupaj z uporabniki soočili z drugačno knjižnico. S knjižnico omejenega prostega dostopa do gradiva, z omejeno uporabo čitalnice in računalnikov. Ostali smo brez prireditev, dogodkov, obiskov šol in vrtcev. V jeseni se je dostopnost do knjižnice še bolj zaostrila. Uporabniki niso imeli več prostega dostopa do gradiva, kar je trajalo vse do danes. Soočili smo se s knjižnico. ki je veliko nasprotje odprtega, dostopnega prostora – dnevne sobe lokalne skupnosti. Knjižnica je pomemben prostor kulturnih in izobraževalnih dogodkov. Prostor, kjer se ljudje vseh generacij srečujejo, učijo in sklepajo nova poznanstva. In ravno te povezovalne vloge knjižnica v letu 2020 in še danes ne opravlja. Zaposleni v knjižnici že zelo pogrešamo živo knjižnico, knjižnico, ki diha s polnimi pljuči in v popolnosti izpolnjuje svoje poslanstvo. Verjamemo, da podobno čutijo tudi naši zvesti uporabniki," o času, v katerem živimo razmišlja Patricija Breznikar.

  • februar 19, 2021
Nazadnje urejano na 0, 20.02.2021 03:41
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

komunala

komunala

Koledar

« Marec 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Bottom add

Poišči