( ISSN 2738-5760 )
Park pred graščino; Foto: KS Zgornja Polskava Park pred graščino; Foto: KS Zgornja Polskava

Park pred graščino obnovljen

Komunala Slovenska Bistrica je končala strokovni obrez dreves v parku pred graščino na Zgornji Polskavi. Gre za enega najstarejših gabrovih drevoredov v tem delu Evrope.

Obrez gabrovega drevoreda, ki že skoraj 50 let ni bil primerno vzdrževan, je po strokovnem načrtu arboristke Tanje Grmovšek izvedla Komunala Slovenska Bistrica.

»Dela so bila izvedena v skladu z Evropskimi navodili za obžagovanje dreves in drugimi mednarodnimi smernicami za vzdrževanje parkovnih dreves in grmovnic. Obrezali smo 176 dreves. Glede na to, kako dolgo je bil park neprimerno vzdrževan, smo veseli, da je drevnina v bistvu še zelo zdrava in pestra. Nekaj rastlin iz prvotne zasnove celo ostaja, konkretno so to tise. Te so zrasle že v mogočna drevesa, čeprav vemo, da so tise grmovnice. V tistih časih so bile v parkih izredno zaželene, saj so poudarile poti k dvorcu. In veseli nas, da jih je tukaj na Zgornji Polskavi ostalo kar nekaj dobro ohranjenih iz tiste prve zasnove parka. Tudi gabrova drevesa so še v zelo dobri kondiciji. Gabrova drevesa se znajo zelo dobro sama revitalizirati, to pomeni, da če od znotraj začne propadati, požene od zunaj nove žlebove in tako samo sebe fiksira,« pojasnjuje vodja projekta Modest Motaln in dodaja, da bi bilo dobro, da bi se park v prihodnje celotno uredil v prvotno zasnovo, saj gre za malo znan in še ne odkrit biser med parki v tem delu Evrope. Komunala Slovenska Bistrica je park uredila tako, da je varen in ga predala svojemu namenu. Želijo si, da ga domačini spet začnejo uporabljati, po tem ko je bil dolga leta v klavrnem stanju.  

Obnova dvorca naj bi bila končana prihodnje leto, znano pa je že tudi, da se bo v spodnje prostore dvorca preselila krajevna skupnost, tam bo tudi vinoteka, v zgornjem nadstropju bo prostor za muzej. V prvem nadstropju pa bo okoli 300 m2 velik prostor dobil zgornjepolskavski oddelek Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

  • marec 1, 2021
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

komunala

komunala

Koledar

« April 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Bottom add

Poišči