( ISSN 2738-5760 )

Obvestila

Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 02 november 2020

Center domače in umetnostne obrti je na svoji spletni strani odprl virtualno razstavo izdelkov bistriških rokodelcev, ki so prejeli certifikate v projektu vzpostavitve kolektivne blagovne znamke Naše najboljše. S tem so bistriški rokodelci dokazali, da uspešno ohranjajo in razvijajo rokodelsko tradicijo na najvišji kakovostni ravni. Natalija Sinkovič, Darja Hudin, Vesna Plavec in Marijan Crnič ter Center domače in umetnostne obrti (CDUO) so med prvimi, ki so za svoje izdelke pridobili pozitivno mnenje strokovne komisije in pravico do uporabe KBZ Naše najboljše.

Ker zaradi znanih ralogov razstave ni mogoče odpreti v razstavnem prostoru centra, so jo pripravili virtualno.

Objavljeno v Kultura

23-letna bistriška kolesarka in študentka prava Urška Žigart bo v prihodnji sezoni tekmovala za avstralsko ekipo svetovne serije Mitchelton Scott, poroča uradna spletna stran ekipe.

 
Objavljeno v Šport

Znani so rezultati že 9. natečaja za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji, ki ga v dveh delih – za osnovnošolce in za srednješolce – razpisuje KD Josipine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Med 91 srednješolskimi pismi, ki so jih avtorji letos spletli ob ljubezni do svobode (kako povedno, v tem čudnem času), so naši dijaki osvojili prvo, peto in deseto mesto.

Čestitamo Dejanu Gavriću iz 3. b za osvojeno prvo mesto (prejme unikatni stekleni pokal in knjižno nagrado).

Iz utemeljitve strokovne komisije, ki so jo sestavljale mag. Janja Čolić, prof. angleščine in pedagogike, Petra Hudnik, prof. slovenščine, Neža Cerinšek, študentka drugega letnika slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti, in ddr. Mira Delavec Touhami, prof. slovenščine in zgodovine, prepisujemo …

Dejanovo pismo je enotno navdušilo vse članice strokovne komisije. Vsebina ustreza navodilu – ljubezen do SVOBODE. Gre za pravo obliko pisma z izjemno bogatim in dodelanim besediščem. Veseli smo tudi, da prvič v devetih letih natečaja podelimo nagrado fantu.

Dejanovo pismo se iz izpovedi fantiča prelevi v izpoved mladeniča, ki pogreša otroštvo in vsa občutja, pripeta nanj. Pogreša svobodo, s katero je včasih živel, in brezskrbnost, saj o svobodi takrat ni razmišljal, a jo je poznal, se je takrat verjetno niti ni zavedal. Danes vsaka njegova beseda kriči o hrepenenju po svobodi. Avtor je na papirju utelesil občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in so zato neslišani. Kritično se ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je otroškost pomembno ohraniti.

Dejan je tako Svobodi napisal nadvse simpatično ljubezensko pismo, nagajivo, igrivo, preprosto otroško, ko je bil drugošolec, in drugo, globoko razmišljujoče z vidika najstnika. Opaža absurd med tem, kako si je kot otrok želel biti odrasel, zdaj pa, ko je na pragu odraslosti, ugiba, da to ni to, kar si je želel. Vseeno zna ceniti drobne stvari v življenju in jih vedno znova išče v smislu svobode.

Čestitamo tudi Lani Prosenak iz 3. a (za peto mesto je prejela knjižno nagrado in posebno priznanje) in Juliji Firer iz 2. a (za deseto mesto je prejela posebno priznanje).

Le tako naprej …

Aktiv slovenistov Srednje šole Slovenska Bistrica

 

Objavljeno v Šolstvo

Občina Slovenska Bistrica obvešča, da bo vzdrževalec državnih cest, to je Cestno podjetje Ptuj, na Mariborski cesti, v križišču s Kolodvorsko ulico, 6. in 7. novembra izvajal vzdrževalna dela. Zato bodo potrebne posamezne zapore cest, obvozi bodo urejeni.

Prisoijo za strpnost in razumevanje.

 

Objavljeno v Obvestila

Občina Slovenska Bistrica je bila uspešna na razpisu Javne  agencije RS za varnost prometa za najem prikazovalnika hitrosti “Vi vozite” in ga dobila v enoletno uporabo. Prikazovalnik hitrosti je postavljen na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici. Na tem delu je namreč s spremembo prometne signalizacije hitrost omejena na 50 km/h.

Občina z različnimi dejavnostmi in ukrepi sodeluje pri zagotavljanju prometne varnosti, zato si želi, da bi čim več voznikov ravnalo v skladu s predpisi in ne bi prihajalo do prometnih nesreč. Eden izmed učinkovitih ukrepov je nameščanje prikazovalnikov hitrosti na delih cest, kjer prihaja do prekoračitev hitrosti. Hitrost vožnje je pomemben dejavnik prometne varnosti, ki je neposredno povezana z močjo trčenja in njegovimi posledicami in je hkrati povezana s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje. Z opozarjanjem o hitrosti vožnje na prikazovalnikih Vi vozite želijo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno in da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu.

Objavljeno v Aktualno
Bottom add

Poišči