( ISSN 2738-5760 )

Prispevki filtrirani po datumu: torek, 02 februar 2021

Odbor za priznanja Štefana Romiha pri Zvezi kulturnih društev občin Makole, Poljčane in Slovenska Bistrica je prejšnji teden izbral nagrajence za leto 2020. Tokrat jih prejmejo Daniel Gajšt iz KUD MPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava, Janko Pepelnik iz KUD Štefan Romih Črešnjevec in Nastja Pančič Čurin iz Komornega zbora KUD Šmartno na Pohorju in KUD Vivere.

Župan dr. Ivan Žagar jim je ob tem čestital:

Slovenija je edina država na svetu, ki praznuje kulturni praznik kot državni praznik. To je pomembno. Pomembno zato, ker se moramo vselej zavedati, da smo narod, ki ima za seboj izjemno kulturno ustvarjalnost in dediščino.
Za slovenjebistriški kulturni prostor lahko z veseljem ugotovimo, da je le-ta zelo bogat. Ob poklicnih inštitucijah, kot sta zavod za kulturo in knjižnica dr. Josipa Vošnjaka, ga pomembno oblikujejo številne obsežne, raznolike vsebine na polju ljubiteljske kulturne dejavnosti, kar je pravzaprav skupna domena lokalnih skupnostih, kot so naše.
Pomembno je, da krepimo inštitucije, ki skrbijo za kulturne vsebine, da podpremo posamezne ustvarjalce ter krepimo društveno in ljubiteljsko kulturo.
In če je kdo branik slovenstva, so to prav ljubiteljska kulturna društva, ki svoja avtohtona izročila znajo povezati z modernizmi današnjega časa.
V našem okolju delujejo številna društva in posamezniki, ki pokrivajo tako rekoč celotni spekter kulturnih dejavnosti, od gledališke, glasbene, pevske, folklorne, lutkovne, slikarske in verjetno še kakšne.
In mnogi med ustvarjalci, čeprav na prostovoljni osnovi, s številnimi odrekanji v korist ustvarjanja, za kar jim gresta zahvala in priznanje, v marsičem dosegajo, včasih pa tudi že presegajo profesionalne ustvarjalce na področju kulture. O tem pričajo tudi odmevna priznanja, tako v širšem slovenskem, kot tudi mednarodnem prostoru. Zato si zaslužijo še posebno čestitko.

Še posebej čestitam letošnjim prejemnikom priznanj Štefana Romiha za delovanje na področju ljubiteljske kulture. Vsak na svojem področju ste se izjemno izkazali in obogatili naše skupno življenje. Zaradi zahtevnih zdravstvenih razmer, ki jih je in jih še narekuje epidemija, so v celoti zamrle ali pa so zelo okrnjene aktivnosti tudi na kulturnem področju, ki pomembno krojijo življenje v našem okolju. Upam, da se bodo razmere čimprej normalizirale in da bo lahko kulturno ustvarjanje ponovno zaživelo v vsej polnosti in kreativnosti.
Prijetno praznovanje kulturnega praznika vam želim in ne pozabite, da je prav kultura v širšem pomenu besede tista, ki je zaslužna, da smo kot narod obstali.

dr. Ivan Žagar,
župan Občine Slovenska Bistrica

Objavljeno v Aktualno

Elektro Maribor, UE Slovenska Bistrica, obvešča da bo motena oskrba z električno energijo na naslednjih transformatorskih postajah:

2. 2. 2021:

med 10:00 in 13:00 TP Ritoznoj zaradi zamenjave drogov

med 12:00 in 14:30 TP Golič 1 zaradi zamenjave transformatorja


Elektro Maribor prosi za razumevanje.

Podrobnejše informacije in morebitni preklici napovedanih izklopov so na spletni strani www.elektro-maribor.si.

 

 
Objavljeno v Obvestila

Vreme

komunala

komunala

Bottom add

Poišči