V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE je ministrstvo začelo pomladno akcijo vodenja kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane. Vsa gospodinjstva so vabljena, da se pridružijo in pomagajo soustvarjati boljši vpogled v ravnanje s hrano v slovenskih kuhinjah.
Z vodenjem dnevnika na spletni strani dnevniki.samo1planet.si lahko vsak posameznik prispeva k razumevanju prehranskih navad ter k razvoju učinkovitih ukrepov za zmanjšanje količin odpadne hrane.
Vsako gospodinjstvo izpolnjuje dnevnik sedem zaporednih dni in zabeleži, katero hrano je zavrglo, koliko je te hrane bilo in zakaj je končala v smeteh. Beležijo se tako užitni kot neužitni deli hrane, ministrstvo pa podatke zbira z namenom boljšega razumevanja prehranskih navad in oblikovanja učinkovitih ukrepov za zmanjšanje količine odpadne hrane v Sloveniji.
Kako zmanjšamo količine odpadne hrane v gospodinjstvu? (desno)
Ali lahko kuhinjski dnevnik izpolnim tudi v papirnati različici?


Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2023 zavrgel povprečno 78 kg hrane – od tega kar dobrih 28 kg še užitne.
V letu 2023 smo v Sloveniji zavrgli 164.803 ton hrane – kar 9 % več kot leto prej. Visok porast beležimo v dejavnosti proizvodnje hrane.
Največ odpadne hrane nastane v
gospodinjstvih – v letu 2023 kar 44 %.
Gospodinjstva v Sloveniji so v letu 2022 za nakup hrane in brezalkoholne pijače v povprečju porabila okoli 4.000 evrov.
Vir: SURS