Na Rogli so v nedeljo, 17. avgusta, obeležili že 15. praznik pohorskega lonca – enolončnice, ki velja za eno najbolj prepoznavnih jedi iz teh koncev. Devet ekip se je pomerilo v kuhanju te jedi po originalnem receptu pokojne Darinke Orlačnik, vodje kuhinje na Rogli. Dogodek pa ima vsako leto tudi dobrodelno noto.
Pohorski lonec je ena najbolj prepoznavnih štajerskih jedi, ki jo na Pohorju pripravljajo že desetletja, pravi recept pa je pred skoraj tridesetimi leti zapisala Darinka Orlačnik, nekdanja vodja kuhinje na Rogli in mati pohorskega lonca. Recept je nastal po več tednih preizkušanja in iskanja popolnega okusa, pri čemer je Orlačnikova ugotovila, da se prekajeno meso tepe z gobami, zato ga je izločila, povečala pa količino gob, fižol pa opustila. Posebnost jedi je priprava v velikem kotlu na odprtem ognju, skrivnost njenega polnega okusa pa tiči v nenehnem mešanju, da se lepo zgosti in ne prismodi. Ker so se začele pojavljati različne različice jedi, je Orlačnikova originalni recept zaščitila. na Rogli pa pa vsako leto pripravijo tudi tekmovanje v kuhanju pohorskega lonca po njenem receptu.
Minulo nedeljo je tako na Rogli spet dišalo po teh znani pohorski jedi, saj so pripravili že 15. praznik pohorskega lonca. Med devetimi ekipami, ki so se pomerile v pripravi te značilne kulinarične posebnosti Pohorja, je največji vtis na strokovno komisijo in obiskovalce naredila prav ekipa Turističnega društva Trta iz Oplotnice. Da so Oplotničani res pravi mojstri kuhanja te dobrote je z bronastim priznanjem potrdila še ekipa DKŽ Oplotnica.
»Skrbno pripravljena jed TD Trta je navdušila z uravnoteženimi okusi, pravilno izbiro sestavin ter odlično predstavitvijo. Člani društva so dokazali, da tradicija, predanost in skupinski duh vedno obrodijo sadove – tokrat v obliki prvega mesta,« poroča Arina Pušnik iz TIC Oplotnica. »Ob tem pa velja izpostaviti tudi dosežek Društva kmečkih žena (DKŽ) Oplotnica, ki je s svojo izvrstno pripravljeno jedjo prav tako navdušilo in osvojilo bronasto priznanje. To je lep dokaz, da se v našem kraju ohranja bogata kulinarična dediščina in da znanje ter ljubezen do domače hrane živita naprej skozi različne generacije in društva,« dodaja Arina Pušnik.
Dogodek na Rogli ni bil le tekmovanje, temveč pravo praznovanje pohorske kulinarike, kjer so obiskovalci uživali ob bogati ponudbi jedi, glasbi in prijetnem druženju. Posebno veselje pa je, da je zmaga odšla prav v Oplotnico, saj s tem še enkrat potrjuje, da je v našem kraju doma veliko kuharskega znanja in srčnosti.