V petek, 15. novembra, so v vrtcih in šolah po Sloveniji otrokom ponudili tradicionalni slovenski zajtrk, letošnji slogan se je glasil: »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« Obeleževanje tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki poteka vsak tretji petek v novembru, poudarja pomen zdrave in uravnotežene prehrane, obenem pa otroke izobražuje o lokalni pridelavi hrane ter vrednotah samooskrbe.
Zajtrk je eden od treh glavnih obrokov dneva, tradicionalni je sestavljen iz domačega kruha, mleka, masla, medu in jabolk, spodbuja spoštovanje slovenske kulinarične dediščine, povezuje otroke z lokalnim okoljem ter jih ozavešča o vlogi kmetov in čebelarjev pri pridelavi kakovostnih živil. Dogodek krepi zavedanje o pomenu uživanja domače, sveže in sezonske hrane ter hkrati spodbuja trajnostne prehranske navade že v mladih letih. Tudi otroci iz Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica vsako leto ob tej priložnosti spoznajo pomen uživanja domače, lokalne zdrave prehrane v prvem obroku dneva, pri zajtrku. Vse sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka, torej kruh, maslo, med, mleko in jabolko, so naročili pri dobaviteljih iz neposrednega lokalnega okolja. Nekaj teh živil je bilo ekološko pridelanih.
V vseh enotah vrtca so otroke obiskali čebelarji, na treh pa tudi predstavniki občin. Le-tem so se v enoti Oplotnica pridružile še predstavnice turističnega društva in predstavnice aktiva kmečkih žena. Gostje so bili presenečeni ob izjavah otrok, ki so znali veliko povedati o čebelah in o zdravih sestavinah na krožniku. Čebelarji so otroke pritegnili k sodelovanju, s predanimi zanimivostmi o marljivem delu drobnih, vendar zelo pomembnih čebel.
Letos so prvič obeleževali tudi Teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. novembra 2024. Tako so v vrtcu del dejavnosti namenili ozaveščanju o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o prehranjevalnih navadah ter o zmanjševanju odpadne hrane. Seveda se o pomenu domačih pridelkov in uživanju le-teh pogovarjajo že nekaj časa pred dogodkom. In vsak otrok pozna vsaj delček pomena zdravega obroka.
Letos sta otroke v poljčanski enoti vrtca Otona Župančiča obiskali županja Petra Vrhovnik in vodja družbenih dejavnosti Tina Rosina, ki sta bili presenečeni nad tem, kako veliko vedo otroci o zdravih sestavinah na krožniku in o vsem, kaj so v posameznih igralnicah v teh dneh ustvarili in doživeli. Skupaj z otroki sta prisluhnili tudi kranjski čebelici Miri. Mira Rojs, članica in tajnica Čebelarskega društva Poljčane je otroke pritegnila k sodelovanju, prisluhnili so zanimivostim o marljivem delu drobnih, a še kako pomembnih čebel. Za zaključek so si otroci pogledali še igrano predstavo o medvedu in miški. Medved in miška sta otroke na hudomušen način še dodatno spodbudila k uživanju zdrave hrane.
V Vrtcu Otona Župančiča že nekaj let vsak mesec na jedilnik vsaj za en dan v celoti vključijo živila slovenskega porekla in tudi sicer skozi vse leto naročajo precejšen delež živil iz lokalnega okolja. Na jedilnik vrtca vključujejo tradicionalne slovenske jedi iz živil, ki so sezonsko dostopna in značilna za našo regijo. S tem želijo biti dober vzgled otrokom, staršem, zaposlenim v vrtcu ter posameznikom iz neposrednega okolja.