Proces izgubljanja kolagena lahko zadržimo in do neke mere obnovimo z ustrezno prehrano in zadostnim pitjem vode, s prenehanjem kajenja ter z omejitvijo alkohola, kofeina in izpostavljanja soncu na razumno mero. Koristi tudi zmerna, a redna telesna aktivnost in dovolj spanja.
Ločimo dve poglavitni skupini kolagenov; v prvo sodijo nitasti kolageni, ki se med seboj prepletajo kot vrv v nitasta vlakna ali fibrile. V drugi skupini so kolageni, ki so po strukturi sploščeni in mrežasti. Ti so v kosteh, zobeh, koži, ledvicah, jetrih, žilah in ovojnicah mišic. V kristalni obliki se kolagen nahaja v očesni roženici in lečah.
Odličen vir kolagena je doma narejena žolca. Potrebujemo: 1 kg svinjskih parkljev in rep, pol svinjske glave z ušesi, čebulo, česen, korenček, peteršiljevo korenino, gomolj zelene, lovorov list, cel poper, sol, kis in vino.Priprava: sestavine dobro očistimo in damo v lonec, prilijemo mrzlo vodo, da vse pokrije, in kuhamo dve do tri ure. Še preden je meso mehko, dodamo zelenjavo, četrt ure preden juho precedimo, pa še dišave in sol. Na koncu juho precedimo v drug lonec, meso in zelenjavo narežemo na koščke in ju zmešamo z juho. Prilijemo vino in kis in po potrebi še solimo. Juha naj bo bolj slana kot po okusu. Nalijemo jo v modele, ki smo jih prej oplaknili z vodo. Čez noč se bo žolca na hladnem strdila. Mast, ki se nabere na vrhu, odstranimo. Narezano žolco ponudimo s tatarsko omako ali s kisom in čebulnimi obročki.
Vir: Primorske novice