V približno 28-ih gramih semen lubenice je okoli 10 gramov beljakovin, 11 gramov zdravih maščob in 4 grami ogljikovih hidratov. 28 gramov semen vsebuje okoli 160 kalorij ali 670 kJ energije. Lubeničine pečke v svojem jedru vsebujejo vrsto vlaknin, ki pomagajo pri premagovanju črevesnih parazitov, pomagajo pri vnetjih, zdravijo zlatenico. So odličen vir magnezija, železa, vitaminov A, B in C, imajo veliko antioksidantov, kalcija, mangana, niacina in vrste zdravih maščob. Beljakovine v lubenici pomagajo zniževati nivo slabega holesterola in delujejo protivnetno ter varujejo srce in ožilje.
Pečke so bogat vir različnih aminokislin
Aminokislina arginin ureja pretok krvi in pomaga pri kroničnih bolezni srca in ožilja. Športniki pogosto uporabljajo prehranske dodatke L-arginina (to je L-oblika te aminokisline), ki povečuje transport krvi in kisika v mišično tkivo in nazaj ter s tem pripomore k njegovi rasti. Poleg tega ima pozitivne učinke na imunski sistem. Druge aminokisline v pečkah lubenice so še triptofan, naravno pomirjevalo, ki pomaga pri spanju, glutaminska kislina, ki spodbuja in optimizira delovanje možganov (krepi spomin in izboljšuje koncentracijo), in lizin, ki je bistven za absorpcijo kalcija in za nastanek kolagena, glavne beljakovine vezivnega tkiva. Prav tako vsebujejo citrulin, ki deluje kot antioksidant in pospešuje širjenje krvnih žil in ugodno vpliva na aterosklerozo, hipertenzijo, angino. Semena lubenic med drugim tudi krepijo srce in strukturo mišic.
Vitamini B
Pečke lubenice vsebujejo ogromno vitaminov B-kompleksa. To so vitamini, ki igrajo bistveno vlogo pri pretvorbi hrane v energijo in pri drugih pomembnih telesnih funkcijah. B-vitamin, ki v pečkah lubenice prevladuje, je niacin. V 100 gramih pečk se skrivajo 3 miligrami niacina oziroma 15 odstotkov njegovega dnevno priporočenega vnosa. Niacin je nujno potreben za pravilno delovanje živčnega in prebavnega sistema ter za zdravje kože. Med B-vitamini, ki jih še najdemo v pečkah lubenice, so: folati (B9), tiamin (B1), riboflavin (B2), vitamin B6 in pantotenska kislina (B5).
Maščobe
Semena lubenice so dobro založena tudi z zdravimi maščobami: v 100 gramih pečk je kar 40 gramov maščob, od katerih je samo osem gramov nasičenih. Preostanek predstavljajo enkrat- in večkrat nenasičene maščobe, ki zmanjšujejo holesterol v krvi, ter omega-6 maščobne kisline, ki pomagajo zniževati visok krvni pritisk. Kljub vsem zdravilnim učinkom pa s semeni lubenice ne pretiravajte, v 100 gramih je namreč več kot 400 kalorij.
Pečke lubenice vsebujejo tudi veliko za zdravo telo potrebnih mineralov
Največ je magnezija. V 100 gramih pečk ga je kar štiri miligrame, kolikor znaša tudi njegov dnevno priporočeni vnos. Magnezij pomaga uravnavati krvni pritisk ter presnovo ogljikovih hidratov in pozitivno vpliva na količino sladkorja v krvi. Drugi pomembni elementi v pečkah lubenice so še fosfor, železo, kalij, natrij, baker, mangan in cink.
Kako jih uporabljamo?
Če jeste lubenico s pečkami vred, od njih nimate kaj prida koristi. Da bi zaužili zdravilne lastnosti, ki so v pečkah, jih je te treba kuhati, zmleti, speči ali vsaj pregrizniti. Če jih pojeste, ne da bi jih vsaj pregriznili, jih naš prebavni trakt ne more prebaviti, pa jih zato izločamo z blatom v takšni obliki, kot smo jih pojedli. Lahko jih dodate žitom za zajtrk, jogurtu, in drugim pripravkom. Odlične so kot prigrizek, popražene na olivnem olju in rahlo posoljene pa dodatek solatam.
Čaj iz lubeničinih pečk se uporablja v tradicionalni kitajski medicini
Sicer pa so pečke lubenice uporabljali že v tradicionalni kitajski medicini za spodbujanje delovanja ledvic, pomaga tudi pri odstranjevanju peska in kamna iz njih. Čaj je tudi naravni diuretik in pomaga odstranjevanju vode iz telesa. Čaj je tudi izjemno uspešen pri premagovanju trebušne gripe, zlatenice in drugih bolezni, ki nastanejo zaradi onesnažene vode. Poleg tega je čaj iz lubeničinih pečk zelo priporočljiv za sladkorne bolnike z diabetesom tipa 2, ker pa ima veliko magnezija, železa, kalcija, mangana in cele vrste vlaknin, izredno močno topi maščobe. Na trgu boste težko našli boljši čaj za hujšanje, kot je prav čaj iz lubeničinih pečk.
Čaj pripravimo iz svežih zmetih pečk, ki jih prelijemo z vrelo vodo. Zmlete pečke (2 žlici) v vodi (1 liter) pustimo nekaj (10-15) minut, čaj pa spijemo najkasneje pol ure po pripravi. čaj pijemo dvakrat na dan, trikrat tedensko.
Vsebujejo vlaknine za pravilno delovanje črevesja
Semena lubenice namreč vsebujejo vlaknine, ki so zelo pomembne za pravilno delovanje črevesja. So naravni diuretik, pomagajo odvajati odvečno vodo iz organizma. Poleg tega pa semena vsebujejo tudi zelo močan antioksidant, ki pospešuje širjenje krvnih žil, lajša težave pri arterosklerozi, angini pektoris in erektilni disfunkciji pri moških.
Pečke lubenice pa so koristne tudi za zdravje in krepitev srca in drugih mišic
Uporabljanje pečk v obliki čaja ali pražene za grizljanje, so odlične tudi za krepitev spomina in koncentracije ter za lepši izgled kože.
Pečke lahko pražite na način, kot so pražena semena buč. Zberite črne pečke, jih natrosite na peki papir in postavite v pečico za 25 minut, pecite na srednji temperaturi. V kozarec vode stopite žlico soli in s takšno mešanico polijte semena med peko. Voda bo izhlapela, sol pa bo ostala na pečkah. Tako pripravljena jed je zelo okusna in zelo zdrava.