Vsak zeliščar in tisti, ki ima rad zelišča, v tem trenutku ne počiva. Prvi zeliščarji se že ženejo za svoj prvi pljučnik v naravi, prav tako pa odslej, ko se vse prebuja, najdemo več dela tudi na zeliščnem vrtu.
Tako ste, če spadate med najbolj zgodnje, že v preteklem času opravili prve rezi naših zelišč. Zagotovo je treba pri tem misliti v prvi vrsti na žajblje, ki jih lahko le malce prikrojimo ali pa povsem porežemo, če si želimo, da bodo odgnali bujno s kar največ zelenimi deli. Če pa imamo starejše rastline, lahko te pomladimo tako, da odstranimo večletne poganjke. Poleg žajbljev pa v tem času porežemo še sivke, ki jih lahko oblikujemo kot okrogle grmičke ali pa se odločimo za razmnoževanje z delitvijo korenin. Tukaj so še vedno zanimive in ekspanzivne (hitro in bujno rastoče) mete, ki jih je treba malce razredčiti in omejiti denimo z leseno dvignjeno gredo ali pa betonskimi palisadami. V obilici dela ne pozabimo na rez timijana, ki ga pomladimo, očistimo drobnjakove posušene liste in si ga nekaj naberemo tudi za morebiten namaz z zelišči.
Zagotovo pa je zdaj že pravi čas, da na prosto prestavimo zelišča, ki so zimo preživela v notranjih prostorih. Vse posušene dele porežemo in zemljo v loncih dobro prerahljamo ter obilno zalijemo. Ni lepšega, kot je pogled na lovor in rožmarin, ki smo ju prezimili v kleti. Prav tako svoj poseben čar dodajo različne limonine trave, ki jih že lahko zavohamo …
Rez in prestavitev zelišč, ki niso prezimno trdna, pa v tem času še zdaleč ni edino opravilo. Zdaj lahko naredimo »selekcijo« v vrtu in presadimo nekatere rastline ter jih po potrebi tudi razmnožimo.
V sklop prvih del na zeliščnem vrtu spada tudi prvo okopavanje in pletev ter nasutje zastirke iz lubja ali pa obnovitev stare. Prav tako očistimo zastirko tam, kjer se je skozi zimo nabralo veliko posušenih delov rastlin in listja (zlasti med prodniki).
Lahko pa si umislite tudi manjši nasad iz zelišč v večji lončeni posodi, kar je lahko tudi zelo primerno in uporabno darilo … Če obdarujete kuharskega mojstra, zagotovo ne boste zgrešili, če boste izbirali med različnimi timijani, origanom, majaronom, rožmarinom, lovorjem, žajbljem, ali materino dušico … Če pa boste nasad poklonili gospodinji, v njem ne sme manjkati meta za čaj, sivka za šopek proti moljem, drobnjak za govejo juho in pehtran za potico …
Avtor: Modest Motaln