Od 27. do 30. novembra je na gostinski šoli Giarre na Siciliji poteka European Young Chef Award 2024. Na tekmovanje se je uvrstila tudi Kaja Naveršnik s Šmartnega na Pohorju.
Mlada kuharska virtuozinja Kaja Naveršnik se je na evropsko tekmovanje mladih kuharjev do 26 let uvrstila maja letos z zmago na slovenskem tekmovanju za mladega chefa s svojo gobovo juho, ki jo je poimenovala »An ban en goban«. Pred odhodom na Sicilijo je svojo zgodbo z gobovo juho izpilila, saj je želela, da bi sodniki na Siciliji začutili pohorski gozd, ki ga je nameravala prikazati na krožniku. »Celotno tekmovanje European Young Chef Award je poudarjalo tradicijo in trajnostni razvoj kulinarike in gastronomske nadgradnje v predstavljeni regiji. V mojem primeru Štajerske in Pohorja. Sama sem se predstavila s pohorsko gobovo juho z ajdovimi žganci, ki ima res pomembno zgodbo na moji kulinarični poti. Prvi dan sem sodnike spoznala s pristnimi okusi gobove juhe in tradicionalnim izgledom kot ga poznamo Slovenci. Drugi dan pa sem z inovativnimi pristopi in modernimi kuharskimi tehnikami predstavila novo podobo gobove juhe. Sestavljena je bila iz ocvrtka ajdovih žgancev, pene gobove juhe, okisanega korenja, ajdovih kokic, čipke iz ajdovih žgancev, peteršiljevega olja in omake iz koncentrirane gobove jušne osnove,« pojasnjuje Kaja Naveršnik.
Tako kot vsak umetnik potrebuje platno, tudi kuharji začnejo ustvarjati že pri izbiri krožnika. »Najprej smo razmišljali, da bi jed ponudili na lepem glinenem krožniku, ki bi ga izdelali v katerem od bližnjih lončarskih ateljejev. A potem smo se odločili, da lahko naredimo korak naprej, zato sem na Sicilijo vzela krožnik iz pohorskega kamna, ki ga je izdelal Marjan Crnič iz Oplotnice, ki neopaznim kamnom na dnu rek in potokov daje nove priložnosti. Vsak kamen, ki ga nežno oblikujejo spretne roke, postane edinstven kos umetnosti, prežet z ljubeznijo in spoštovanjem do narave,« pojasnjuje 22-letna Kaja Naveršnik, ki končuje študij na Fakulteti za turistične študije – Turistica, že dve leti pa dela v kuhinji Turistične kmetije Kovačnik v pohorski vasici Planica nad Framom.
Kaja na tekmovanju sicer ni zmagala, a se je s Sicilije vrnila z novimi in bogatimi izkušnjami. »Z uvrstitvijo sem res zadovoljna. Do samega začetka tekmovanja se sploh nisem dobro zavedala, kako pomembno in častno je biti del takšnega tekmovanja, kjer te ocenjujejo prejemniki Michelinovih priznanj in kjer tekmuješ z najboljšimi mladimi talenti posameznih držav,« je pokomentirala svoje občutke Kaja. »Tekmovanje je bilo prva resna izkušnja v kulinarični smeri, pred tem dogodkom se nikoli nisem primerjala po kuharskih veščinah in ta izkušnja je bila zagotovo ena najboljših, najlepših in tudi najbolj stresnih izzivov do zdaj. Zelo dobro se zavedam pomembnosti tega tekmovanja v moji nadaljnji kuharski karieri. Srečna sem za vse nove prijatelje in izkušnje, ki sem jih dobila v pripravah na tekmovanje in med tekmovanjem. Predvsem pa sem hvaležna, da sem spoznala sebe v novem okolju in bila kos novim neznanim izzivom,« še dodaja Kaja.
Njen cilj je trenutno učenje in nadgrajevanje kuharskih tehnik, sposobnosti in znanj. »Vseeno sem še zelo mlada in se želim še dodatno izučiti pri različnih slovenskih kuharjih. Tekmovanje je bilo le prva stopnička, ki sem jo morala premagati, da lahko rastem in zdaj sem pripravljena segati po zvezdah.«
Z udeležbo na prestižnem EYCA tekmovanju je Kaja uradno postala IGCAT ambasadorka in se zavezala, da bo še naprej promovirala kulinarično dediščino svoje države, zagovarjala trajnostno pridelavo in raznolikost hrane.