Od 27. do 30. novembra na gostinski šoli Giarre na Siciliji poteka European Young Chef Award 2024. Na tekmovanje se je uvrstila tudi Kaja Naveršnik s Šmartnega na Pohorju.
Mlada kuharska virtuozinja Kaja Naveršnik se je na evropsko tekmovanje mladih kuharjev do 26 let uvrstila maja letos z zmago na slovenskem tekmovanju za mladega chefa s svojo gobovo juho, ki jo je poimenovala »An ban en goban«.
Pred odhodom na Sicilijo je svojo zgodbo z gobovo juho izpilila in želi si, da bi sodniki na Siciliji začutili pohorski gozd, ki ga namerava prikazati na krožniku. »Prvi dan jo bom predstavila takšno, kot jo poznamo v Sloveniji in kot jo postrežemo pri Kovačniku, torej klasično. Drugi dan pa bom pripravila še predjed, ki bo videti povsem drugače, vendar bo v sebi nosila enake okuse. Zamislila sem si jo kot ocvrtek iz ajdovih žgancev z nadevom iz suhih jurčkov. Čez bo posut prah smrekovih vršičkov in ocvirkov, tu bo še pena, narejena iz osnove gobove juhe, zraven bosta peteršiljev consomme in okisan korenček,« je za Odprto kuhinjo povedala Kaja.
Tako kot vsak umetnik potrebuje platno, tudi kuharji začnemo ustvarjati že pri izbiri krožnika. »Najprej smo razmišljali, da bi jed ponudili na lepem glinenem krožniku, ki bi ga izdelali v katerem od bližnjih lončarskih ateljejev. A potem smo se odločili, da lahko naredimo korak naprej, zato bom na Sicilijo vzela krožnik iz pohorskega kamna, ki ga je izdelal Marjan Crnič iz Oplotnice, ki neopaznim kamnom na dnu rek in potokov daje nove priložnosti. Vsak kamen, ki ga nežno oblikujejo spretne roke, postane edinstven kos umetnosti, prežet z ljubeznijo in spoštovanjem do narave,« pojasnjuje 22-letna Kaja Naveršnik, ki končuje študij na Fakulteti za turistične študije – Turistica, že dve leti pa dela v kuhinji Turistične kmetije Kovačnik v pohorski vasici Planica nad Framom.
Tekmovanje European Young Chef Award organizira in promovira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v sodelovanju s kulinaričnimi umetniškimi institucijami v evropskih gastronomskih regijah. Združuje finaliste regionalnih tekmovanj iz vse Evrope, da predstavijo in izmenjajo znanje o tradicionalnih jedeh in lokalnih živilskih izdelkih iz svojih regij ter nato tekmujejo v predlaganju svoje inovativne reinterpretacije tradicionalnih receptov, ki jih ocenjujejo glavni kuharski mojstri in mednarodni strokovnjaki.